Галерия +359 открива сезона с Форматиране на отсъствието

OFFNews 09 март 2019 в 11:40 1657 0

Галерията за съвременно изкуство +359 във Водонапорната кула в София е единствената, която поради спецификата на мястото има ваканция през зимата. Новият сезон се открива на 22 март и ще продължи до края на декември.

Изложбеният календар е структуриран около няколко постоянни тематични програми, които ще бъдат следвани и през 2019 година. Първата изложба е част от концепцията Форматиране на отсъствието и представя съвременния визуален артист Георги Георгиев – Jorrras. Проектът „ХОТЕЛ“ създава нов контекст за осмисляне на съдържанието на творческия процес. Авторът превръща работата върху един визуален обект в ритуал, а „ХОТЕЛ“ е обектно обобщение на съвременната криза на възприемане на образа в претоварена информационна среда. В този формат ще се представи и турската авторка Гьонюл Нюоглу (Gonul Nuhoglu). От 07 юни до 07 юли ще бъде показана изложбата й „Корабът на глупците“ . В нея скулптурните обекти, илюстриращи форми на телесно присъствие, създават един различен прочит на света. Лишените от тела усмирителни ризи представят еманация на разпада на личността във време, когато индивидуалните морални императиви се разминават с посланията на политическите режими.

В изложбеният календар на галерията през 2019 са включени още програмите - Точка на пресичане и Радиус. Чрез тях се подлагат на проучване широк диапазон от идеи и стратегии в съвременното изкуство. Те са фокусирани върху различни аспекти от работата на съвременния художник не само като артист, но и като куратор, способен сам да създава контекст, който провокира нови гледни точки към собствената му работа. „ Точка на пресичане“ изследва начина, по който функционира творческата колаборация художник – куратор от момента на избора на тема за изложба, през проучване и събиране на информация до създаване на визуалното съдържание. През миналата година показахме проекта на Искра Благоева с куратор Даниела Радева „Коли, дзверове, пейзажи“. През 2019 Искра работи с кураторката Владия Михайлова върху нова тема, а изложбата ще се открие на 3 май и ще може да бъде посетена през целия месец май. Други интересни акценти от годишната програма са изложбата на Албена Баева „Елекронни сънища“ с много силна международа селекция на автори за Радиус (12 юли – 11 август), представянето на артистичния тандем, работещ в Париж, Валентин Стефанов и Нина Ковачева (16 август – 15 септември).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!