Гарин Хованисян представя лично филма си 'Не съм сам' в София

Гледаме документалния шедьовър през март на София филм фест

ОFFNews 12 февруари 2020 в 10:09 1374 0

Някои документални филми се превръщат в атрактивни уроци по история, особено когато става дума за събития, които са почти неизвестни за широката публика. Именно като такъв може да бъде определен най-новият филм на Гарин Хованисян – сценарист и режисьор от арменски произход, завършил журналистика в Колумбийския университет, чиито драматичен дебют „1915“ (2015) е посветен на арменския геноцид.

През 2017 година заедно със своя съавтор и копродуцент Алек Мухибян работят по телевизионна поредица за артистичното богатство на Армения, а миналата година отново съвместният им продуцентски проект „Не съм сам“ („I Am Not Alone“), на който Хованисян е сценарист и режисьор, бе представен премиерно на фестивала в Торонто и получава признанието на зрителите, като се оказва на второ място в класацията за Наградата на публиката. Любопитен детайл за продуцентските усилия по отношение на този филм е включването на световно известния музикант Серж Танкиян, вокалист на „System of a Down“, който през 2011 година получава отличие от арменския премиер за приноса му към запазване на паметта за геноцида срещу арменския народ по време на Първата световна война.

„Не съм сам“ е посветен на „нежната революция“ в Армения от 2018 година. С промяната на конституцията на страната се гарантират нови правомощия на президента и управляващата републиканска партия обявява, че ще подкрепи Серж Саркисян за трети, извънреден мандат. След изборите в страната, на които партията остава извън парламента, и в отговор на настъпилите промени, които затвърждават управлението на Саркисян, народният представител Никол Пашинян, ръководител на партията „Гражданския договор“, излежал година затвор за подстрекателство към обществени брожения, повежда поход-демонстрация срещу несправедливите действия на управляващите от град Гюмри към Площада на свободата в Ереван. Тези действия се развиват буквално дни преди парламентът да вземе финалното решение за поемане на поста министър-председател от Саркисян и резултатът е оттеглянето му от властта с прочутото признание „Аз сгреших.“

„Не съм сам“ е американско-арменска продукция, чиито фокус е върху героите на завладяващата история, пресъздаваща част от близкото минало на Армения, в която група хора имат надежда и амбиция да свалят един компрометиран режим, който се ползва с абсолютна власт в пост-съветската реалност. Филмът печели симпатиите на публиката на Ню Йоркския документален фестивал, както и на зрителите на AFI Fest.

У нас ще бъде представен лично от неговия автор и режисьор - Гарин Хованисян, както и от продуцента Алек Мухибян, чиято визита се организира в партньорство с Общоарменски Благотворителен Съюз „Парекордзаган“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови