"Главболгарстрой" разкри, че ремонтът на "Квадрат 500" е пълен с гафове

OFFNews 10 февруари 2016 в 15:20 14501 11

Снимка Валери Тарандов.

Отронената мазилка в "Квадрат 500".

Фирмата „Главболгарстрой“, която взе участие в ремонтните дейности на новата галерия "Квадрат 500", струващи над 27 милиона лв., излезе с позиция във връзка с падналата преди дни мазилка в две от залите на сградата.

След инцидента, директорката на "Квадрата"-а Слава Иванова, заяви пред медиите, че причината за случилото се е повреда в една от регулиращите атмосферата в сградата инсталации, което довело до подкожушване на тавана и отронване на парчета от мазилката.

"Алармирахме главния изпълнител на реконструкцията на музея „Главболгарстрой“. Сградата е с 5-годишна гаранция и всички щети ще бъдат отстранени безплатно от фирмата изпълнител“, каза тя.

Днес въпросната фирма изпълнител изрази категоричното си несъгласие с думите на Иванова, като подчерта, че е паднало покритието от латексова боя, а не на мазилка, но "проблемът не касае нашите гаранционни отговорности".

От „Главболгарстрой“ освен това изброяват редица пропуски в дейностите по ремонт и поддръжка на "Квадрат 500", които не са били предвидени по проект и които повдигат въпроса - защо, след като бяха похарчени десетки милиони левове за мащабния проект, знаме на управлението на Вежди Рашидов като културен министър.

Ето и изтъкнатото от строителя:

- Сградата е частично реновирана, както в част „ОВКИ", така и в част „Архитектурно строителни работи", съгласно проект, предоставен ни от възложителя и в рамките на количества и видове работи по договор;

- Не са залегнали в проекта и договора и съответно не са изпълнявани строително—монтажни работи за подобряване топлоизолационните ѝ характеристики - не е подменяна старата дървена дограма, не са изпълнявани нови топлоизолации;

- В сградата на „НГЧИ" не е предвидена и не е изграждана нова съвременна „ОВК" инсталация. Вентилационната система не е подменяна. Използва се изцяло наличната стара система, като се подменят частично само съоръжения и агрегати.

След среща между възложителя - МК, проектанта — "Апостолов архитекти", НМК и строителя — "Главболгарстрой" АД, се е стигнало до следното обяснение на проблема:

"Констатира се, че след периода на минусовите температури, в определени участъци на сградата настъпва изстудяване на сградните елементи при корнизи, инсталационни шахти и тавани. Възможна е и циркулация на неорганизирани въздушни потоци от външен въздух.

Съгласно проектното решение изискваната влажност се постига чрез пароовлажнители с точково подаване в крайните ръкави на вентилационната система. По-добро решение би се получило при централизирано подаване на парата, за да се поеме и абсорбира по-пълно от въздушния поток.

Неясно е състоянието на съществуващите въздуховоди и тяхната изолация, тъй като оценката им не е била предмет нито на проекта, нито на изпълнението.

При експлотационната поддръжка на сградата възниква проблем с подмяната на филтрите на климатичните камери, което не е ангажимент на гаранционните отговорности на строителя. Доколкото ни е известно, експлоатационния екип на сградата нееднократно е почиствал филтрите, но съгласно инструкциите за експлоатация, предадени на възложителя с документацията за Протокол обр.15 на всеки 4-5месеца същите е необходимо да бъдат подменяни (те са експлоатационен консуматив).

При продължителната им употреба без подмяна, се нарушава тяхната пропускателна способност. При почистването им не е възможно да бъдат постигнати първоначалните им параметри. А това води до некоректна работа на климатичните камери. Сградата се експлоатира от НМК от м.май 2015г. (повече от девет месеца). Т.е. до този момент е било необходимо филтрите да бъдат сменени поне 2 пъти.

ОВК системата не е автоматизирана по проект и по изпълнение, т.е. конкретните настройки за осигуряване на t°С и влажност са елемент от човешки фактор, който не винаги е достатъчно прецизен, за осигуряване на коректни параметри на системата.

Във връзка с всичко упоменато по-горе, в рамките на коректни взаимоотношения, а не поради гаранционни задължения, поехме ангажимент за съдействие при точното установяване на причините, довели до дискомфорт в част от залите на сграда „НГЧИ", както и за евентуални технически решения по отстраняване на възникналия проблем.

С цялото си уважение към Вас и към Вашата институция (бел. ред. - Слава Иванова и "Квадрат 500"), настояваме в контактите и в медийните си изяви да изяснявате коректно възникналите ситуации", пишат от „Главболгарстрой“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!