Граф Дракула е говорил и писал на български, обяви професор Николай Овчаров

OFFNews 21 юни 2019 в 21:00 8420 2

Граф Дракула.

Известният средновековен влашки владетел Влад Цепеш, известен като Граф Дракула, е говорил и писал на български език, обяви археологът професор Николай Овчаров, цитиран от БНТ. Той посочи като източник на твърдението си голямо количество грамоти на войводата, които са на български.

"Тези грамоти, така наречените влахо-български грамоти от XV-XVI век, ние можем да проследим цялото развитие на българския език през това време. Забележете, на български език, а не на църковно-славянски или други евфемизми. В тези грамоти, които са писали на език, на който те мислят, на който говорят тези воеводи, не само Влад Цепеш, нали, говорим за всички воеводи от това време, те са десетки, това е български език", изтъква ученият.

Той допълни, че всички български царе от XIII и XIV век задължително са носели първо име Йоан заради българския светец-покровител Йоан или Иван Рилски.

"Великите воеводи се именуват задължително и на Влахия, и на Молдова като първо име Йоан. Примерно да речем този прочут Дракула, така наречения всъщност неговото име е Йоан Влад или Йоан III", обясни Овчаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

2

Hihi1981

22.06 2019 в 08:44

И е бил професор по история!!!

3943

1

OtSofia

21.06 2019 в 23:31

Е, как така просто Йоан III? Става дума, разбира се, за Йоанис Дракуликон Монфера. От IV кръстоносен поход, унищожен при делтата (делта - IV, и тук има съвпадение, буква от гръцката азбука) на Дунав, елиногръцко наследствено място за заколение на враговете. Но това Овчаров няма как да го знае срещу левове, още повече само 30 хиляди.