Грузинският режисьор Георгий Овашвили ще оценява филми по време на София филм фест

Част от програмата ще бъде и новият му филм „Хибула“

OFFNews 16 февруари 2018 в 17:04 2591 0

След като представи втория си филм „Царевичен остров“/„Corn Island” (с „Кристален глобус” в Карлови Вари 2014 и в „шортлиста” на 9-те кандидата за номинация за чуждоезичен филм в Оскаровата надпревара) на 19-ия София филм фест, а преди това - през 2010 година - и игралния си дебют „Другият бряг“ (представен премиерно в Берлин и с над 50 филмови награди), грузинският режисьор Георгий Овашвили идва у нас, като член от журито на Международния конкурс, което ще връчи Голямата награда „София – Град на киното“ по време на София филм фест.

Той е роден през 1963 година в Тбилиси. През 1996 година се дипломира в Държавния институт за кино и театър в Грузия, а десет години по-късно завършва и Нюйоркската киноакадемия към Юнивърсъл студио, Холивуд. Автор е на редица късометражни филми, сред които „Eye Level“, отличен със Стипендиантска награда на Нюйоркската киноакадемия на Берлинале ’05 и Специалната награда на журито в Одензе, както и „Wagonnet“, който получава Специалната награда на журито на фестивала Молодист в Киев. През 2016 година създава и собствена продуцентска компания - „Wagonnet“.

Премиерата на най-новия му филм „Хибула“ („Khibula“) беше на кинофестивала в Карлови Вари през 2017. Той разказва за последните дни на първия демократично избран президент на Грузия Звиад Гамсахурдия. Оценката за неговото управлението е противоречива, но няма съмнение, че дейността му е вдъхновена от огромното желание Грузия да стане напълно независима от Русия държава. Националистическите залитания на Звиад Гамсахурдия обаче разпалват въоръжени конфликти в региона. Премиерът на Грузия и независими външни политици обявяват, че управлението на Гамсахурдия наподобява диктатура. Смята се, че той е основният идеолог и създател на военизираните отряди Мхедриони, които по-късно спомагат да бъде свален от власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови