Ханс Цимер в София: Често слушам българска музика (видео и снимки)

Калоян Константинов 17 май 2016 в 18:06 8340 2

Снимка Орлин Николов/СМЕ

Ханс Цимер (на пианото) с част от своите музиканти по време на концерта в София.

Снощи в зала "Арена Армеец" се проведе едно от най-невероятните музикални събития в България не само за 2016-а, но и изобщо в последните години - концертът на филмовия композитор Ханс Цимер.

Немецът е носител на страшно много награди, по-известните от които са "Оскар", „Златен глобус“, „Грами“, "Тони" и т.н. Неговите творби могат да бъдат чути в над 120 филма, сред които „Гладиатор“, „Карибски пирати“, „Цар Лъв“, „Шифърът на Леонардо“, „Мъж от стомана“, "Невероятният Спайдър-мен 2" и още много, много други.

Именно музиката от изброените по-горе заглавия беше част от парчетата, които хилядите хора в залата аплодираха десетки минути. Сериозно, бил съм на много и всякакви концерти, но на нито един от тях вълните от ръкопляскания не можеха да се сравнят с този, а Цимер и неговите музиканти бяха изпратени на 2 пъти на крака с мощни овации.

На сцената с композитора бяха цял куп класически и рок музиканти, които направиха шоуто още по-невероятно с уникалните си чар и умения. Това не бе пропуснато от музикалната легенда, която представи всеки един от тях и разказа своята лична история с него/нея. Там бяха и музикантите от Софийската филхармония и НФХ "Светослав Обретенов", на които той специално благодари.



Между изпълненията Цимер разказваше и интересни моменти около създаването на саундтраците, за трилогията на Кристофър Нолан по Батман, избора на Хийт Леджър за Жокера, вдъхновението, което го кара да твори и т.н. Той сподели с публиката, че спи до късно и ако искаме да го накараме да свърши нещо, трябва да му се обадим рано сутринта.

Така е направил Ридли Скот, който му звъннал в девет сутринта преди години и му казал: "Искаш ли да правим филм за гладиатори?". "Какво, за мъже с полички и сандали ли", запитал с насмешка Цимер, но след като чул идеята на режисьора, скочил ентусиазиран и отишъл да разкаже на съпругата си, която лаконично отвърнала: "О, вие, момчета!"

Друг невероятен подарък за публиката беше изпълнението на живо на известната песен от "Цар Лъв" - "Кръговратът на живота",  изпята не от кого да е, а от Лебо М. и Кармен Туили, певците, записали през 1994 г. легендарното парче.

"Може да гледате филма, може да посетите мюзикъла, но никъде другаде няма да получите това - истинския глас на Цар Лъв. Лебо М. - ти си Цар Лъв", заяви композиторът за своя приятел от ЮАР, като разказа историята на тяхното познанство.



Обстановката, която творецът създаде със своите музиканти и българските им колеги, за нула време се превърна в приятелска среща, а немецът набързо призна още в началото, че често слуша българска музика и подчерта, че е сериозен, като малко по-късно се пошегува, че никой не владее по-добре неравноделния размер 7/8 както българите. 

Този път озвучението в залата не разочарова и спомогна за всепомитащата музикална вълна, която погълна и зае всяко едно кътче в съзнанието на хилядите зрители. 

Финалният щрих бе впечатляващото светлинно шоу, дело на дизайнера Марк Брикман, създател на визуалните ефекти в концертите на легендарните Пинк Флойд, Пол Макартни, Барбара Стрейзънд, Роджър Уотърс.

Преживяното трудно може да бъде описано с думи, въпреки опита по-горе, но надеждите ни след концерта остават две - на Цимер да му е харесало поне наполовина, колкото на всички нас, и скоро да го видим и чуем отново на живо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови