Художник иска да издигне паметник на Невена Коканова в родната ѝ Дупница

OFFNews 08 февруари 2019 в 10:13 3665 0

Снимка Камертон

Общественикът Николай Табаков започва инициатива за издигане на паметник на Невена Коканова в родния ѝ град Дупница.

Художникът музикант представи идеята си на среща с граждани и журналисти. Според него паметникът ще помогне за по-добрия имидж на града, ще повлияе положително върху самочувствието на дупничани и ще засили интереса и уважението им към личността на голямата българска актриса. 

Срещу идеята може да има и негативни реакции, сподели Табаков. Причината е градският мит, че Невена не е обичала родния си град и не е направила нищо за него приживе. Художникът смята, че това е провинциален мит, а актрисата не е имала лоши чувства към Дупница. Той подкрепи твърдението си, като разказа своя история с Коканова от 1998 г. Тогава той се срещнал с актрисата, за да я покани в дупнишкия театър с представлението „Важното е да си желана“, в което участвали и Гинка Станчева и Емилия Радева, пише сайтът "Камертон".

„Представих се на Невена Коканова, казах ѝ че съм от Дупница и тя много се зарадва. Разказах ѝ за идеята, казах ѝ, че не се организират много постановки в града. След половинчасов разговор тя се съгласи. Дума съмнение нямаше от нейна страна. Тя най-вероятно тогава вече е била болна. На втората ни среща ми каза, че заминава за Франция през лятото. Тя, Гинка Станчева и Емилия Радева уточниха две удобни дати за следващия месец, дадоха ми афиши и флаери от представлението. Тогавашният директор на дупнишкия театър Краси Тренев обаче отказа гостуването на Коканова, като се оправда с турне на трупата. Ето защо мисля, че Невена Коканова обичаше Дупница. В моя случай тя каза, че се радва да се запознае със свой съгражданин, а след това за половин час откликна на идеята ми“, разказа Николай Табаков.

Изграждането на паметника ще струва между 30 000 и 50 000 лева, показало негово допитване до Съюза на българските художници и експерти. С набирането на средствата ще се ангажира сдружение, което предстои да бъде сформирано. Ще бъде създадена и група във Фейсбук, където гражданите ще могат да изразят мнението си и да дават предложения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови