Художниците в Пловдив на протест заради галерията, кметът ги кани на вино да се разберат

OFFNews 02 септември 2019 в 20:32 3094 0

Художници на протест, Пловдив

Снимка offnews.bg

Час преди официалното откриване на новата галерия на „Гладстон“ Дружеството на пловдивските художници се събра на арт протест срещу отнетата им изложбена зала.

Под музикален съпровод на пиано артистите се подредиха пред сградата на общината и носеха бели рамки в ръце – символ на нарастващото им недоволство. Творците настояват, че новата галерия е тяхна, тъй като за това има подписан меморандум от Общинския съвет, съобщава регионалното издание „Марица“.

От организацията издигнаха лозунги с надписи „Залата е наша“, „Долу ръцете от нашия дом! Без сграда ДПХ загива!“, „Изхвърлят на улицата международните ни изложби!“, „Спрете геноцида над Дружеството на пловдивските художници!“.

"В Пловдив за нас няма място за излагане на творбите ни. Всички тези постановки, че ще бъдат назначени 15 работници вътре биха били още едно финансово натоварване върху новия кмет и раздухване на нещата безсмислено. Кметът Тотев не мисли за визитната картичка на Пловдив - Съюза на художниците, пред който трябва да се кланя и да сваля шапка, а прави своеволия. Ние не сме против изложбите на колегията и също сме ги предвидили в нашите планове. Ние сме против своеволията и безочието, с които господин кметът демонстрира надмощие", категорична бе председателката на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.

„На чаша вино ще се разберем“, каза по-късно в отговор кметът на Пловдив Иван Тотев и подчерта, че няма защо да се протестира за новата галерия, тъй като там ще правят изложби и от дружеството. Дори покани художниците на чаша вино.

Новата художествена галерия на "Гладстон" отвори врати с изложбата „Минимализъм-BG“, която включва картини на 37 български творци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови