Хуманоидният робот Ай-Да със самостоятелна изложба (видео)

ОFFNews 06 юни 2019 в 14:27 2504 0

Снимка Reuters

Облечена в бяла блуза и с тъмна коса, Ай-Да е като всеки художник, който изучава модела си и рисува с молив върху хартия. Пиукането от бионичната ѝ ръка обаче напомня, че Ай-Да е робот.

"Представеният като първия свръхреалистичен хуманоиден робот с изкуствен интелект в света Ай-Да ще открие първата си самостоятелна изложба, включваща 8 рисунки, 20 картини, 4 скулптури и две видео творби, въвеждайки нов технологичен език в света на изкуството", каза изобретателят на робота и собственик на галерия Ейдан Мелър.

Изложбата "Несигурно бъдеще" ще бъде открита на 12 юни и ще остане до 6 юли. Тя включва абстрактни картини с изображения на дървета, скулптури, базирани върху създадени от Ай-Да рисунки на пчела, както и видео творби, едната от които е вдъхновена от пърформанс от 1965 г. на Йоко Оно, съобщава Ройтерс.

Ай-Да е кръстена на британската математичка и компютърен специалист Ада Лавлейс. Може да рисува като се осланя на камери в очните си ябълки и на алгоритми, създадени от учени от Оксфордския университет. Към момента роботът използва молив или писалка за скиците си. Предвижда се обаче Ай-Да да започне да създава и глинени съдове. Що се отнася до цветните творби, рисунките ѝ са принтирани върху платно и са покрити със създадени от хора изображения.

"Ай-Да е сред най-вълнуващите творци на нашето време. Това не е просто много скъп принтер - не знаем предварително какво ще създаде", коментира Мелър.

Скици на робота вече красят стени в галерията на изобретателя. Там има и многоцветни картини и скулптури, които обаче са създадени от хора въз основа на рисунки на Ай-Да.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови