И борбата за правата на потиснатите може да доведе до цензура: 150 интелектуалци в защита на свободното слово

"Като писатели се нуждаем от култура, която ни оставя място за експерименти, рискове и дори грешки"

OFFNews
08 юли 2020 в 20:41 | 1874 |0

Над 150 писатели, журналисти и интелектуалци излязоха с отворено писмо, в което предупреждават за опасността от ограничаването на свободния диалог и от климата на нетолерантност, който ги съпътства.

Сред подписалите писмото, публикувано в престижното американско издание Harper's Magazine, са американският лингвист Ноам Чомски, политологът Франсис Фукуяма, писателите Дж. К. Роулинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, журналистът Фарид Закария, руският опозиционер и шахматист Гари Каспаров. 

В посланието е изразена подкрепата за демонстрациите срещу полицейското насилие и расовото неравенство, тръгнали от САЩ и обхванали редица страни, но същевременно се посочва, че настроенията, съпътстващи демонстрациите, са довели до нова поведенческа система в етично и политическо отношение, която се отразява негативно на отворения дебат.

Интелектуалците предупреждават, че идеологическият конформизъм е подронил толерантността към различията - свободният обмен на информация и идеи с всеки ден става все по-ограничен, има тенденция към прояви на цензура.

Тази задушаваща атмосфера в крайна сметка ще навреди на най-съществените каузи на нашето време. Ограничаването на дебатите, било то от репресивно правителство или от нетолерантно общество, неизменно ощетява тези, които нямат власт, и прави всички по-малко способни на демократично участие. Пътят към побеждаването на лошите идеи е информацията за тях, спора и убеждаването, а не чрез заглушаване или прогонване. Ние отказваме всеки лъжлив избор между справедливост и свобода - те са неделими. Като писатели се нуждаем от култура, която ни оставя място за експерименти, рискове и дори грешки. Трябва да запазим възможността за добросъвестно несъгласие, без то да води до тежки професионални последици, пишат авторите на посланието.

Противниците на либерализма укрепват силите си в целия свят и имат мощен съюзник в лицето на Доналд Тръмп, който представлява реална заплаха за демокрацията. Но не трябва да се допуска съпротивата да налага догми и принуди - похвати, които десните демагози вече използват. Демократичното включване, което искаме, може да бъде постигнато само ако говорим срещу нетолерантния климат, който се налага от всички страни, отбелязват интелектуалците.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !