И борбата за правата на потиснатите може да доведе до цензура: 150 интелектуалци в защита на свободното слово

"Като писатели се нуждаем от култура, която ни оставя място за експерименти, рискове и дори грешки"

OFFNews 08 юли 2020 в 20:41 2991 0

Над 150 писатели, журналисти и интелектуалци излязоха с отворено писмо, в което предупреждават за опасността от ограничаването на свободния диалог и от климата на нетолерантност, който ги съпътства.

Сред подписалите писмото, публикувано в престижното американско издание Harper's Magazine, са американският лингвист Ноам Чомски, политологът Франсис Фукуяма, писателите Дж. К. Роулинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, журналистът Фарид Закария, руският опозиционер и шахматист Гари Каспаров. 

В посланието е изразена подкрепата за демонстрациите срещу полицейското насилие и расовото неравенство, тръгнали от САЩ и обхванали редица страни, но същевременно се посочва, че настроенията, съпътстващи демонстрациите, са довели до нова поведенческа система в етично и политическо отношение, която се отразява негативно на отворения дебат.

Интелектуалците предупреждават, че идеологическият конформизъм е подронил толерантността към различията - свободният обмен на информация и идеи с всеки ден става все по-ограничен, има тенденция към прояви на цензура.

Тази задушаваща атмосфера в крайна сметка ще навреди на най-съществените каузи на нашето време. Ограничаването на дебатите, било то от репресивно правителство или от нетолерантно общество, неизменно ощетява тези, които нямат власт, и прави всички по-малко способни на демократично участие. Пътят към побеждаването на лошите идеи е информацията за тях, спора и убеждаването, а не чрез заглушаване или прогонване. Ние отказваме всеки лъжлив избор между справедливост и свобода - те са неделими. Като писатели се нуждаем от култура, която ни оставя място за експерименти, рискове и дори грешки. Трябва да запазим възможността за добросъвестно несъгласие, без то да води до тежки професионални последици, пишат авторите на посланието.

Противниците на либерализма укрепват силите си в целия свят и имат мощен съюзник в лицето на Доналд Тръмп, който представлява реална заплаха за демокрацията. Но не трябва да се допуска съпротивата да налага догми и принуди - похвати, които десните демагози вече използват. Демократичното включване, което искаме, може да бъде постигнато само ако говорим срещу нетолерантния климат, който се налага от всички страни, отбелязват интелектуалците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови