Иън Макюън откри четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri (снимки)

OFFNews 11 октомври 2018 в 14:54 2189 0

На елегантна церемония в Зала 1 на НДК снощи Жаклин Вагенщайн, основател и директор на CineLibri, връчи почетна награда на Иън Макюън, един от най-мощните гласове в съвременната белетристика, за неоценимия му принос към изкуството на литературната адаптация.

Ефектен визуален пърформанс (Полиформа студио, танц и хореография Дорина Пунчева и Цветан Апостолов) откри четвъртото издание на единствения фестивал в света, празнуващ неразривната връзка между двете най-популярни и обичани изкуства – киното и литературата. Непосредствено след церемонията се състоя и българската премиера на филма „На плажа Чезъл” (реж. Доминик Кук), екранизация на едноименния роман на Макюън, номиниран за „Букър”.

Иън Макюън, който е не само изящен стилист и проникновен изследовател на човешката психика, но изтъкнат общественик и ненадминат преводач на литературата на езика на киното, благодари за оказаната чест с думите: „Уверявам ви, че за мен това е наистина изключително интересен фестивал - не прилича на никой друг фестивал, на който съм присъствал, а съм присъствал на страшно много.”

Часове по-рано, на тържествена церемония в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, Макюън бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” и произнесе академично слово на тема „Свободата на изразяването” (Freedom of Expression).

„Организациите, които разпространяват фалшивите новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че на никого не можем да се доверим и по този начин на сцената излизат демагогията, цинизмът и нихилизмът. Ще си позволя да се позова на един цитат от Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам с цената на всичко правото ти да го кажеш“, заяви Макюън по време на церемонията в Ректората.

Макюън подчерта, че е посветил живота си на романа като начин за изследване на хората и взаимоотношенията им с духовния и заобикалящия ги свят: „За мен е голяма привилегия да посветя живота си на тази литературна форма. И за мен е голяма чест на получа наградата на Софийския университет.” Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Почитателите на именития британски писател, който има несметно количество награди в биографията си, в т.ч. „Букър” и „Уитбред”, ще имат възможност за среща с автограф днес, 11 октомври, от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК. Събитието е с вход свободен.

Предстоят срещи с най-превеждания холандски писател в света – Херман Кох, и с един от най-ценените творци на Франция – Давид Фоенкинос, който ще представи у нас новия си филм „Ревност”. Кох и Фоенкинос са част от петчленното жури с председател Мартичка Божилова, което ще излъчи най-талантливата литературна адаптация за голям екран на 16 октомври в зала 1 на НДК, когато ще имаме удоволствието да видим филма „Човекът, който уби Дон Кихот” на култовия режисьор Тери Гилиъм.

„В продължение на две седмици ще разчитаме образи и ще визуализираме думи”, обяви по време на откриването снощи директорът на CineLibri Жаклин Вагенщайн. „И, както се казва в „На плажа Чезъл“, „Няма значение дали любовта ще се запази. Важното е, че съществува.“

Билетите за всички прожекции в София и страната са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Подробна информация за предстоящите фестивални събития можете да откриете на www.cinеlibri.com и във фейсбук страницата https://www.facebook.com/CineLibri/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови