Има нещо гнило в рая - самостоятелна изложба на Искра Благоева

ОFFNews 09 май 2019 в 13:28 1966 0

На 13-и май, 18:30 ч. в Галерия +359 е официалното откриване на самостоятелната изложба на Искра Благоева - Има нещо гнило в рая.

Изложбата е резултат на едногодишно проучване на темата за жени убийци, което се превръща в художествен проект за насилието като разрастващ се проблем на съвременното общество. Без изрично да подчертава, че се занимава със ситуацията в България авторката използва случаи именно от страната, като с това по недиректен начин коментира актуалните проблеми у нас.

Искра Благоева се занимава с темата, опитвайки се да вникне в психологията, социалните обстоятелства и обществената реакция на редица случаи, оповестени от неправителствени организации и/или публикувани в пресата. Резултатът от това изследване е настоящата изложба, в която са показани картини, обекти и документи в цялостно изградена специфична среда в пространството на Водната кула.

Изложбата има вида на голяма инсталация, в която отделните елементи съставят общия смисъл. Зрителите са водени от авторката през темите за престъплението, светостта, изповедта, изкуплението посредством съмнението за това, къде е границата между жертва и насилник, какво избираме да видим и с какви обществено споделени стереотипи живеем.

Специален гостуващ проект в изложбата е филмът по действителен случай „Пет години и пет месеца” на Андрей Гетов и Неда Соколовска. Филмът е резултат от сътрудничество между Студио за документален театър VOX POPULI и БХК и представя споделената история на жена, изтърпяла присъда в Сливенския затвор.

"Изложбата „Има нещо гнило в Рая” на Искра Благоева се занимава с една колкото болезнено актуална, толкова и вечна тема – темата за насилието. Художничката продължава да изпитва представите за жената, да разиграва алтернативи и да провокира всеобщите, установени разбирания за „женското” като в случая се занимава с малко популярния и неблагоприличен образ на жената-убийца. В основата са истински житейски истории като нееднозначни разкази, които подобно на самия живот объркват собствените ни преценки. В тях можем да открием жените едновременно в ролята на насилника и на жертвата. Без сантименталност или съжаление Искра Благоева превръща тези документи в отправна точка за далеч по-сложни въпроси: как днес медиите и институциите (си) представят жената; къде е границата на това, което можем да изречем; кое се възприема за нормално и кое не; какъв е изборът, който човек може да направи; защо жертвите се превръщат в насилници и кога насилниците са реални жертви; както и къде в „спектакъла” на насилието се намираме самите ние. Това е една изложба, която използва скандалното и дори ужасното, за да се обърне към позабравената роля на изкуството да говори за човешкия избор, за етиката, за светците и за грешниците. Преосмисляйки вековната културна традиция от позицията на мъжа да се говори за човечеството, изложбата на Искра Благоева поставя в центъра жената – онази Ева, която е извечно виновна за човешкото грехопадение и която с цялата си противоречивост се обръща към съвременността." 

Владия Михайлова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови