Именити гости, ексклузивни кинопремиери и празнични чествания на CineLibri 2019

ОFFNews 25 септември 2019 в 13:52 2377 0

Точно десет дни ни делят от старта на петото издание на единствения кино-литературен фестивал в света, което предвещава незабравими емоции.

CineLibri 2019 се провежда под мотото „Петото измерение” и отбелязва знакови годишнини: 50 години от кацането на Луната – с импозантната творба „2001: Космическа одисея” на недостижимия Стенли Кубрик; 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи - с хипнотичното филмово преживяване „Аз, Леонардо”; 250 години от рождението на Александър фон Хумболт – с екранизацията на бестселъра „Измерването на света”, която също ще бъде показана у нас за първи път! Веднага след като грабна Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI, трескаво дискутираният филм на Роман Полански „Офицер и шпионин” се изстрелва в София, за да открие CineLibri на 5 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

А ако искате да срещнете на живо „шотландския боец” Кристоф Ламбер, заповядайте на грандиозната церемония по награждаване на най-впечатляващата екранизация на 13 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

Сред акцентите в конкурсната програма е новият филм на прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако - „Казанова, последна любов”, вдъхновен от „История на моя живот” на Джакомо Казанова, която вече има българско издание! Елегантната мистерия „Загадката Анри Пик” по романа на Давид Фоенкинос разказва историята на един библиотекар в Бретан, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Южнокорейският шедьовър „Изпепеляване” (39 награди и над 120 номинации!) е адаптация по разказ от сборника „Изчезването на слона” на Харуки Мураками и също ще бъде излъчен премиерно в рамките на CineLibri.

Звездната филмова селекция на фестивала включва заглавието „Бурни връзки” - чувствен любовен триъгълник в бохемската атмосфера на Париж от края на XIX век с участието на поета Пиер Луис – виден еротоман и пътешественик! Шведската комедия „Брит-Мари беше тук” одухотворява щурата героиня на Фредрик Бакман - 63-годишна жена с репутация на пасивно-агресивна мрънкаща вещица, която става треньор на младежки отбор по футбол.

Ако сте почитатели на авторката на „Госпожа Далауей”, непременно включете в графика си биографичната драма „Вита и Вирджиния”, пресъздаваща загадъчната връзка между провокативната аристократка Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф, иконата на литературния модернизъм. Не са забравени и почитателите на качествената анимация – в специалната селекция на фестивала присъства филмът „Лястовиците на Кабул”, адаптация по международния бестселър на Ясмина Кадра и селектиран в Особен Поглед в Международния филмов фестивал в Кан.

Ослепително съзвездие от артисти, музиканти и политически визионери са събрани в екстравагантния документален филм „Защо творим: дилемата на стоножката”. Режисьорът Херман Васке е провел разговори с над 50 носители на Нобелова нагрaда, „Оскар” и други международни отличия, за да разбере кое ги мотивира да превръщат идеите си в творчество. Достатъчно е да споменем само Дейвид Боуи, Марина Абрамович, Бьорк, Анджелина Джоли, Дейвид Линч, Куентин Тарантино, Вивиан Уестуд, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Далай Лама и Стивън Хокинг.

Паралелната програма на CineLibri ще предложи на зрителите три премиерни театрални представления – драматизации по книги, издадени от „Колибри”. Става дума за „Козметика на врага”(реж. Петър Денчев) по романа на Амели Нотомб, „Вечерята” (реж. Пламен Марков) по бестселъра на Херман Кох и „Променяне” – първи по рода си интерактивен моноспектакъл на актрисата Йоана Буковска-Давидова, създаден по мотиви от книгата „Промяна” на Лив Улман.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи срещи са вече в продажба в съответните киносалони, на касите на EASYPAY и EPAYGO, в Casa Libri на ул. „Цар Асен” 64 и във фирмените книжарници на „Колибри” на ул. „Иван Вазов” 36 и във Френския културен институт на пл. „Славейков” 3. Можете да закупите билети и чрез официалната страница на фестивала: www.cinelibri.com.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови