Инсталацията на Йоко Оно, разкрита от фестивала EXIT на Петроварадинската Крепост в Сърбия

OFFNews 03 юли 2019 в 14:49 3881 0

Точно седмица преди отварянето, световно признатият фестивал EXIT разкри арт инсталация на активиста за мир и мултимедийния, артист Yoko Ono в легендарното му място - колосалната Петроварадинска крепост в Нови Сад, Сърбия. Художникът се обърна към публиката чрез видеопослание и след като Сръбският Премиер Ана Брнабич изнесе кратка реч, местният детски хор разкри изкуството, докато пя на химна за мир на Джон Ленън "Представете си".

Инсталацията е озаглавена "Един ден ..." и нейният облик е вдъхновен от традиционната лодка "чайка", използвана от сръбските граници, които са патрулирали южните европейски граници с Османската империя.

Датата, избрана за разкриването, е не по-малко символична, тъй като е отбелязва 100 години от подписването на Версайския договор на 28-ми Юни 1919 г., официално приключващ Първата световна война.

Заедно с Yoko Ono, EXIT обяви първия световен мир, като единствения голям музикален фестивал в Света, който започна от социалния активизъм, нарастващ през последните две десетилетия до над 200 000 посетители годишно.

Йоко Оно - Мир на Земята, Мир със Земята

Основателят на EXIT Душан Ковачевич казва, че работата на Оно е в съзвучие с ценностите и мирните инициативи на фестивала през последните две десетилетия: “EXIT беше първото масово събитие, което събра младите хора от бивша Югославия на едно място след войните през 90-те години. Тогава Петроварадинската крепост се превръща в "Крепостта на мира" и за мен е изключително удоволствие, че една от най-влиятелните жени на съвремието е признала нашия социален активизъм и реши да се присъедини към нас в такъв значителен проект. ”

Забележителността е вдъхновена от програмната платформа "Крепост на мира" на Нови Сад 2021 г. "Европейска столица на културата". Построена през 18 век,
Петроварадинската крепост е най-голямата отбранителна военна крепост в Европа, която обаче не е била част от битка или военна операция оттогава.

Самата творба е готов речен кораб, който Оно присвои, боядиса в бяло и освети отвътре, за да направи лодката да свети в тъмнината. Скулптурата е направена в чест отпразнуването на края на Първата световна война, в която са погубени милиони хора, предимно млади мъже.

Фестивалът използва тази стогодишнина от важното историческо събитие и създава първия голям паметник на мира в тази част на Европа. Специален момент в историята на развитието на човешкото съзнание е фактът, че Сърбия и Австрия, чийто конфликт всъщност инициира Първата световна война, понастоящем имат отлични отношения по всички области и това символично затваря пълния кръг, водещ от война към мир.


Оно избира местна речна лодка, която да „закотви“ творбата в сръбската реалност. Тя обаче е обект и форма с по-широки конотации и символично значение. Носи слоеве от знаци, отнасящи се до войните, които са се случили на сръбските реки Дунав и Сава. Но освен това, на хората които като цяло бягат от жестоките войни с лодки, включително неотдавнашната миграция на бежанци над Средиземно море.

Лодката може да бъде и символ на пътешествието през живота, и за това като такова, което ни позволява да направим подобно пътуване, независимо дали става дума за вяра, образование, желание или любопитство.


Инициативата #FirstWorldPeace е част от стратегията на EXIT Foundation за подобряване и опазване на Петроварадинската крепост. Мисията на фондация EXIT е да съхрани културно-историческото наследство на Петроварадинската крепост, както и да популяризира родния си град Нови Сад.

Фестивалът EXIT също е част от декларацията „ Take a Stand”, инициирана от Европейската асоциация на феновете Yourope, в която членува EXIT. Проектът „Първи световен мир” е част от тази инициатива, насочена към свързване на хората и създаване на общност от млади хора чрез музика и култура по мирен и положителен начин.

Този проект се реализира с помощта на Нови Сад 2021 - Европейска столица на културата, град Нови Сад и НИС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови