Irfan: Метафизика на музиката

Невена Илиева 18 април 2017 в 19:11 8397 0

Снимка Wolfgang Schmitt Photography

"Irfan" е една от най-интересните български групи. В творчеството ѝ се преплитат звуците на традиционни и старинни български, балкански, ориенталски, персийски и индийски струнни, духови, клавишни и перкусионни инструменти, обединени в красиви песни, носещи духа на световната история - от България, през Балканите, чак до Близкия Изток и Северна Африка. 

Музиката им събира влияния от множество култури, като неведнъж е прославяла страната ни по света на най-големите и престижни фестивали за етно, неофолк, готик, средновековна и сакрална музика.

"Irfan" има издадени три студийни албума и множество концерти, които са своеобразни малки пътешествия. Музикантите могат само в една вечер да пренесат публиката от горите на Родопите до пустините на Африка, оставяйки слушателите с чувството за изживяно мистично пътешествие.

На 22 април групата е подготвила подарък за феновете си. Музикантите ще изнесат концерт в столичния клуб "Mixtape 5", където по тяхна покана ще дойдат и унгарците от Тhe Moon and the Nightspirit.

За музиката, вдъхновението и предстоящия концерт говорим с Калин Йорданов - част от вокалната част на "Irfan", който свири на даф и бодран. 

Задно с него членове на групата са Ивайло Петров - уд, баглама саз, тамбура, сантур, сетар, програминг, Петър Тодоров - дарбука, томбак, рик, електронни перкусии, Ясен Лазаров - кавал, дудук, ней, хармониум и Дарина Златкова - вокали.

 

Групата е саздадена през 2001 г., като за 16-те години от историята си събра много фенове. Как дойде идеята за група, която представя толкова различни културни влияния и толкова различно звучене?

Като цяло всички хора, които се събрахме, от самото начало имахме общи интереси и търсения в сферата на изкуството, на философията, на метафизиката дори. Най-вече в областта на традиционната и старинната музика. Преди това всеки един от нас е имал групи и проекти, които беше стартирал, но всички бяхме изкушени да направим различен проект, нещо ново именно в тази посока. Постепенно "Irfan" се разви във времето.

Казахте "философия", освен музиката, имате ли някакво ядро от идеи, което да изгражда обща философия на бандата, която изразявате чрез изкуството си?

Като цяло музиката и посланията ни са изградени върху идеите на хуманизма. Музиката ни има мистичен и по-дълбок характер. Ние я наричаме "музиката на сърцето", защото всеки един човек, независимо от своя опит - идеен, философски и религиозен, може да разбере и да бъде докоснат от тази музика по свой собствен начин и да я преведе на своя вътрешен език. Посланието ни е по-скоро универсално.

Какво означава името "Irfan"?

"Irfan" е духовен термин от суфизма. Идва от персийски и арабски език, като може да се преведе с гръцката дума гносис, която означава тайно, мистично познание, което не е рационално, идва вродено.

Навремето, когато създавахме групата, четях поетична книга за суфизма и този термин предизвика съзнанието ми и реших, че е интересно като значение и звучене. 

Песните на "Irfan" имат разнообразно звучене, повлияно от множество култури. Как стигнахте до идеята за такава музика?

Като цяло всички ние сме любители на етническата музика, изобщо фолклорната, не само от България и региона, но и от други точки по света. Харесваме не само балканската традиционна музика, но и тази от Ориента и Близкия Изток. Също така тази от Персия и Северна Африка, вдъхновяваме се от Западноевропейската средновековна и от Византийската музика и сме любители на ренесансовите и барокови звуци.

Повлияни сме от тези култури, тъй като някои от нас чисто професионално дълги години сме се занимавали с история, археология и различни видове изкуство. Всичко това се нареди като мозайка от влияния, която изкристализира в една оригинална музика.

 Даф - ориенталски инструмент, на който свири Калин.

Вече дълго време правите музика и с още няколко групи като "Кайно йесно слонце" и други обособихте една сцена, която представя фолклорното наследство със собствен заряд, и хората я харесват. Как се промениха нещата на тази сцена за 16-те години от създаването на "Irfan"?

Като цяло мисля, че мащабите в България са доста различни от световните. Те се свеждат до определен кръг от групи и артисти, които със времето се увеличават все повече. Още в края на 90-те с мои приятели създадохме група "Исихия". От кръга около нея тръгнаха различни проекти, всеки музикант тръгна в своя посока. От тази среда тръгнаха проекти като "Кайно йесно слонце", "Smallman", "Vataff project", Ambient folklore и други. Иначе никой от нас във всеки от тези проекти и групи не е имал идеята да създава някаква сцена. Просто следвахме сърцата си. Осъзнавахме, че музиката ни има доста профилирана аудитория, която усеща, че този вид музика минава извън стиловите граници, извън етническите и верски ограничения, носи нови послания. Ние просто вярваме, че тя докосва сърцата на хората. 

Хармониум - друг интересен инструмент, част инструментариума на "Irfan", изобретен е в Париж през 1842 г.

А защо след толкова години реализирахте само три студийни албума?

Това е свързано с историята и вътрешната динамика на групата, чийто състав се променяше във времето. В определени периоди сме работили с различни вокалисти, също така сме се посвещавали на концертна дейност, особено през последните 10 г. Междувременно работихме и върху проекти за филмова и театрална музика. Правихме музика за пълнометражни филми, както и за документални, също така за телевизионни поредици. Всеки един от нас има своите лични занимания и всичко това доведе до този момент, че имаме само три албума.

В момента работим по нов проект, но повече информация не ми се иска да споделям. Държим да запазим мълчание по този процес, но това, по което работим, е много вълнуващо.

На 22 април ще зарадвате феновете си със съвместен концерт с унгарците Тhe Moon and the Nightspirit в столичния клуб "Mixtape 5". Разкажи ни малко повече за групата и това, което ни очаква в събота.

Тhe Moon and the Nightspirit не са много популярни в България, но в световен мащаб са много известна група от неофолк и паган фолк сцената. Историята им започва преди 14 - 15 години. Те са една от най-успешните нео и паган фолк групи, не само в Унгария, но и в света. Доста са продуктивни - имат 6 издадени албума. Свирили са на един от най-престижните фестивали за готик и неофолк. Тяхната музика също се характеризира с мистично звучене. Тя е много атмосферична. На 22 април те ще представят най-новия си албум, който е едва на няколко седмици, казва се "Метаноя". 

Концертът ще закрие съвместното ни балканско турне, което започва на 19 април. С тях ни свързва дългогодишно приятелство. Срещнахме се преди години на холандския фестивал - Castlefest. Имахме концерт заедно в Будапеща, също така ги поканихме да свирят и на Transfiguration Festival в родопското село Долен през 2015 г. Постепенно дойде идеята да направим и съвместно турне.

Снимка: Dimitar Barmski Photography

Кои страни ще обиколите по време на балканското си турне?

Турнето включва концерти в Румъния, България и Сърбия. Най-много от ще бъдат в Румъния. В България концертът ни е в Mixtape 5 в София на 22 април. В рамките на турнето ще имаме и по един самостоятелен концерт - Irfan във Варна, а Тhe Moon and the Nightspirit - в Нови сад.

Българската публика добре познава и е свикнала с българските фолклорни мотиви, които са част от вашето творчество, но как реагират по света на нея?

От самото начало на "Irfan", решихме да обърнем проекта най-вече към света. По тази причина потърсихме и издатели извън страната. Станахме артисти на френския лейбъл "Prikosnovenie". Затова и концертираме интензивно из Европа. Навсякъде, където свирим, срещаме много топли и сърдечни реакции. Да, приемат ни като нещо различно и екзотично, но хората като цяло са отворени към нашата музика.

Какво e записано в концертния ви календар за тази година?

След турнето с Тhe Moon and the Nightspirit ни предстоят няколко участия в Италия, сред които и един много интересен фестивал - Yggdrasil. Той е посветен на средновековната музика, неофолка и паган фолка. След това през октомври ще имаме малко турне в Англия и Швеция. По-късно през ноември ще имаме концерти в Белгия и Холандия.

Снимка: Spiegelwelten Photography

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови