Избраха петимата млади режисьори победители в кампанията на ЕК #EUandME

OFFNews 09 юли 2019 в 15:09 3402 0

Петте късометражни филма, заснети от обещаващи млади филмови режисьори в конкурса на кампанията на ЕК #EUandME, бяха официално представени днес.

Творбите на петимата победители първоначално бяха селекционирани от жури от професионални режисьори, преди да бъдат подложени на публично гласуване.

Филмите са достъпни на портала #EUandME (europa.eu/euandme). Те имат за цел да демонстрират правата и преимуществата, от които се ползват младите европейци благодарение на ЕС. Филмите са насочени към теми от значение за младите хора, ато например умения и бизнес, устойчивост, мобилност, цифрови технологии и права.

Младите режисьори бяха поканени да споделят своята история в рамките на кампанията #EUandME и да направят Европа по-достъпна за младите хора. 

Победителите получиха подкрепа и насоки от професионалните режисьори на #EUandME — Матиас Хьоне, Томаш Конеки, Зайда Бергрот, Йоргос Зоис и Далибор Матанич. Освен това младите режисьори бяха наградени с финансиране от Европейската комисия, за да реализират своя филм.

Кои са победителите?

Всеки от филмите победители е посветен на различна тема на кампанията #EUandME.

"Мечтаната прическа" на естонеца Влад Муко

"Скрити ценности" на режисьора Левенте Галамбос, Унгария

"Симфония на новия свят" на режисьора Еуджен Дедиу, Румъния

"Звукът в мен" на испанеца Хайме Олиас Де Лима

"Конспирация" на Магдалена Жалека, Полша 

Кампанията #EUandME е насочена към младите хора на възраст между 17 и 35 години. Началото ѝ бе обявено в Европейския съюз през май 2018 г. Чрез примери от реалния живот тя показва възможностите, които ЕС предлага на младите хора. Кампанията включва и поредица от пет късометражни филма по тези въпроси, заснети с помощта на професионални европейски режисьори. Уебсайтът на кампанията (europa.eu/euandme) съдържа допълнителни факти и цифри, които показват какво предлага ЕС на своите млади граждани — от помощта, която могат да получат в посолството на която и да било държава от ЕС, когато пътуват по света, до участието им в схеми, като например „Еразъм+“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови