Изложба C’est la vie в музея 'Земята и хората"

OFFNews 24 юли 2019 в 06:25 2427 0

Изложбата „C’est la vie“ в музей "Земята и хората" в София представя от днес до 11 август творчеството на българо-френските художници Иванка Петрова-Цекова -Ване и Кристин Цекова - Кристи.

Парижката им история се заражда още през 60-те години, когато родената в София Ване се влюбва във френския език и става известна със своите художествени изяви. Завършва френската гимназия и Художествената академия в София. Френският език и интересът към изкуството я отвеждат в Париж, където завършва естетика на изкуството и остава да живее във Франция.

Кристи се ражда в Париж и израства в подножието на Монмартър, където изгражда своето творчество. Дипломира се по история на изкуството и чужди езици и цивилизации.

Двете, майка и дъщеря, създават асоциацията „Paris-Vanet-Art“ през 2013 година, за да се борят за изкуството и за сближаване на двете култури – българската и френската.

Художествените им търсения прерастват в защита на човешките ценности и солидарност, а Paris-Vanet-Art предлага на френската публика не само изложби и ателиета по рисуване и живопис, но и такива по кирилица.

Чрез “C’est la vie” авторите биха искали да предадат на хората вяра и упорство за превъзмогване на трудностите в живота, всеки един според своя собствен пластичен език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови