Изложба за художника-човеколюбец Лиляна Дичева отваря врати в историческия музей в Кърджали

OFFNews 24 октомври 2018 в 18:38 2795 0

Възпоменателна изложба за художника-човеколюбец Лиляна Дичева отваря врати в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Официалното й откриване ще бъде на 27 октомври, събота, от 17.00 ч. в музея. Изложбата се организира в памет на Лиляна Дичева, която на 25 октомври щеше да навърши 90 години. Съорганизатор на изложбата е Ротари Клуб – Кърджали.

Изложените картини са част от дарението за Дома за медико-социални грижи за деца в града, направено по волята на сина на художничката - културолога Ивайло Дичев, който предостави на фондация „За хората“ възможност да организира безвъзмездно дарението на творбите на майка си. В изпълнение на неговата воля те бяха дарени в различни кътчета на страната, за да бъдат съхранени и за да внесат художествен колорит. Защото имено човеците и човеколюбието са онова, което вълнува твореца Лиляна Дичева.

"65 са платната, които ще намерят своя естествен дом в Дома за медико-социални грижи за деца в Кърджали. Невероятна отговорност е да се направи анализ, подбор и координация при подобно дарение, съчетаващо културно и художествено наследство. Да се намерят точните места, където платната на Лиляна Дичева да продължат да живеят и възпитават в естетически и човешки ценности“, каза Албена Пъневска, основател на фондация „За хората“ и основен координатор на дарението.

Гражданите и гостите на Кърджали могат да посетят изложбата от нейното откриване на 27 октомври до средата на ноември, когато картините ще бъдат върнати в детския дом за медико-социални грижи в града.

В Дома за медико-социални грижи в Кърджали са предадени и книгите от личната библиотека на писателя Стефан Дичев – над 3 000 тома. През следващата година в дома предстои и разкриването на малка етнографска сбирка с лични вещи на двамата творци.

Освен голямото дарение на детския социален дом в Кърджали, картини на художничката са предоставени на училища в страната, посолство, художествени галерии, общини. Нейни картини са дарени на Детския център „Музейко“, СУ „Св. Климент Охридски“ – катедра „Библиотекознание“, Столичната библиотека, планетариума в Смолян.

Лиляна Дичева е родена 25 октомври 1928 г. във великотърновското село Балван. Дъщеря на Алма Шведа, австрийка, и на д-р Пенчо Фъртунов, дългогодишен директор на Банковата болница в София. Ранното й детство преминава във Виена, а по-късно живее и работи в София, където завършва Художествената академия. За свои учители посочва Дечко Узунов, Никола Ганушев и Кирил Цонев. Тя е съпруга на писателя Стефан Дичев и илюстрира голяма част от неговото творчество.

Фондация „За хората” е неправителствена организация с нестопанска цел, чиято цел е организирането, подпомагането и насърчаването на дейности, свързани с развитието и утвърждаването на културно-историческото наследство, образованието, изкуството, здравеопазването и социалното подпомагане, и социалните услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови