Изнасянето на колекцията на Божков по правилата би отнело години

С напускането на музея предметите губят застраховката си

OFFNews 04 февруари 2020 в 10:12 6577 3

Изнасянето на колекцията на Васил Божков от музей "Васил Божков" би отнело години. Само за един от над 3000-те предмета в нея е необходим повече от месец подготовка, а какво включва тя разяснява в изявление от снощи фондация "Тракия". Отделно от подготовката, властите трябва да са наясно, че напуснат ли музей "Васил Божков", всички експонати остават без застраховка.

"Към днешна дата (03.02.2020 г.) няма нито един документ, който законово обосновава изземането на предмети от колекцията - пишат от фондация "Тракия". - Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени „вещи“. Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвените спекулации за легитимността на колекцията са нелепи."

Всяко транспортиране и манипулиране на предметите, без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване, предупреждават от фондацията и разясняват как би трябвало да бъде направено "хипотетичното незаконно транспортиране" на над три хилядите археологически материала:

1. За всеки трябва да бъде изготвен паспорт.

2. Състоянието му да бъде двустранно описано от експерти.

3. Да бъде изработена специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет.

Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен.

"Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите - пишат още от фондацията. - Обръщаме внимание, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведената през 2018 г. изложба в Националната галерия, част от „Европейската година на културното наследство“, беше нужна повече от половин година.

Оттам допълват, че "държавните музеи не разполагат с такъв брой контейнери и подобни опаковки не са изработени".

Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции - подчертават те и обръщат внимание на още нещо:

"Искаме да обърнем внимание и на друг важен казус, по който до сега никой от властите не е направил изявление – застраховката на предметите от колекцията. В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей „Васил Божков“, неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи. За сравнение даваме застраховката на 62-та предмета, участвали в последната ни изложба, чиято застраховка при преместването им възлизаше на милиони евро."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

3

Mayya

04.02 2020 в 13:10

Много силно го закъсахме с поредния "законов" фойерверк. Все пак, школата в Симеоново е добре да отчете, че срещу нея стоят две висши образования - математика и икономика. Божков много добре знае как да си върже гащите.

10372

2

elbarbudo

04.02 2020 в 11:32

Абе какви специални опаковки бе. Торбички от била стигат.

4006

1

yetti

04.02 2020 в 11:28

"Към днешна дата (03.02.2020 г.) няма нито един документ, който законово обосновава изземането на предмети от колекцията"

Ало, гешефта, какво стана със законността? Това май е само ала-бала за пред телевизора?