Как Македония първо ни даде 12 точки на Евровизия, а после - 0

OFFNews 14 май 2018 в 16:00 22302 5

Имало ли е наказателен вот срещу българската песен на финала на Евровизия? За такъв съобщи композиторът на песента "Bones" Борислав Миланов.

По думите му журитата на някои страни, които на полуфинала са гласували за група Equinox, на финала нарочно не са дали точки на българските представители, защото били огорчени.

Има журита, които рязко са си променили мнението за българската песен само за няколко дни?

Дали по тази или по друга причина, Македония, например, на полуфинала е дала на страната ни 12 точки, но на финала - 0. От македонското жури не са гласували на големия концерт основно за песни от другия полуфинал. Ако това беше станало, би обяснило рязката промяна в мнението, защото по регламент на полуфинал журитата и зрителите могат да гласуват само за песните в техния концерт, но не и в другия. Съседката ни е решила на финала да даде най-много точки на Естония, която беше в един полуфинал с Македония и с България. Тогава обаче македонското жури е оценило Естония с 4 точки. 10 точки е дала на Кипър, на които само няколко дни по-рано е дала само 3 точки. 

В пълен контраст е било мнението на публиката в Македония, което е вторият компонент за крайната оценка. Зрителите в Македония са ни дали максималните 12 точки.

Журито в Кипър е дало на страната ни 6 точки на полуфинала и нито една на финала. На полуфинала островната държава е дала 12 точки на основния си конкурент за спечелването на Евровизия - Израел, чиято песен победи тази година. На големия концерт обаче кипърското жури е дало на Нета 0 точки. За разлика от Македония, на финала журито от Кипър е избрало да гласува предимно за песни от другия полуфинал. 

Словения също е от страните, чието жури първо е харесало българската песен и ѝ е дало 5 точки, а след това не ѝ е присъдило нито една. Любопитно е, че страната е дала 0 точки на полуфинала на Кипър, а на финала изведнъж я е оценило като най-добра. На финала словенското жури е определило второ място на Австрия, която на полуфинала е оценила едва с 1 точка.

Гърция също е от страните, чието жури на полуфинала е дало на българската песен точки, а на финала - не. На 8 май те са дали най-много точки на Азербайджан, които обаче не се квалифицираха. На второ място според гръцкото жури е била Естония, а чак на 4-то Кипър. На 12 май обаче нещата се променят - Естония получава едва 3 точки, а 12 точки отиват при Кипър.

Има и журита, които са запазили мнението си за българската песен от началото до края. Финландия на полуфинала и на финала ни дава 10 точки. Естония и Португалия дават на страната ни по 7 точки и на двата концерта. Други страни дори са дали повече точки на финала за "Bones". Албания на полуфинала е дала 6, а на финала 8 точки. Ирландия първо е дала на българските представители 6 точки, а после 10.

Какво обяснението за тези разминавания според българския композитор?

Борислав Миланов е категоричен, че има "търговия с точки" от страна на журитата, но само сред източноевропейските държави.

"На финала ние получихме 0 точки от държави, които на полуфинала ни дадоха 12, 10, 8, 6. От същите хора. Дойдоха при мен хората от делегациите, те ме познават вече от другите държави, и ми казаха, че не е лично срещу мен, но са страшно огорчени, че българското жури вече 2 години подред и на полуфинала сега, им дава 0 точки, а те ни даваме по 10- 12 точки", разказа Миланов пред bTV.

Българската песен се класира на 14-то място на песенния конкурс, но въпреки това самият композитор спечели приз за своята творба. Той беше награден преди финала от композиторите на останалите песни за най-добра композиция на тазгодишния конкурс. Миналата година този приз е бил спечелен от композитора на песента победител, която беше изпълнена от Салвадор Собрал от Португалия.

На първия полуфинал журито нареди песента Bones на 4-то място, а на финала - на 9. Това е едва четвъртият път, в който страната ни се класира за финал на песенния конкурс. В три от случаите песните са на Борислав Миланов: If Love Was a Crime на Поли Генова (2016 година 4 място), Beautiful Mess на Кристиан Костов (2017 година 2 място) и тазгодишната "Bones" на Equinox (14 място). Той е създал и още една от песните, които са представяли страната ни. Това е "На инат", която Поли Генова изпя през 2011 година.

Българският композитор обясни, че догодина няма да прави песента на България.

"Хубаво е да се даде шанс и на други композитори и продуценти. Аз съм изключително горд с нашето представяне, то беше много достойно", обясни той пред бТВ.

Как е гласувало българското жури?

Българското жури също е било относително постоянно. На първия полуфинал е дало най-много точки на Белгия, които обаче не се класираха. На второ място е поставило Литва, на трето - Австрия, на четвърто Чехия. Следват Албания, Хърватия (която не се класира), Кипър, Армения (която не се класира) и Финландия (която не се класира).

На финала българското жури е дало най-много точки на Австрия, чиято песен е написана от екипа, който е писал и българската. На второ място остава Литва, Следвана от Чехия, Албания, Германия (която отива директно на финал), Франция (която отива директно на финал), Израел, Кипър, Швеция и на последно място - Ирландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

5

Новак

15.05 2018 в 05:55

Това е някакъв странен конкурс, който поне на мен ми прилича на фестивала на политическата песен “Ален май” - изкуствено патетична публика вееща байряци, някакви екзалтирани водещи, политически послания от сорта на равенство между половете, права за педерасите и т.н. Да не говорим , че участниците са сякаш някакъв затворен кръг познаващи се там от години. Този пич - композитора ( а и другите му колеги) сякаш е на щат към конкурса - пише песните на нашата и австрийската групи (поне), две три години дава песните на нашите участници. Явно и другите са така и сега си мерят пишките чрез журита и зрителски вот. Пък пада и някоя пара от SMS-и. Порнография някаква.

16193

4

SC

14.05 2018 в 18:50

Композиторът Миланов наистина ли си въобразява, че „Евровизия“ е конкурс за песни?

7910

3

Beny Hill

14.05 2018 в 17:54

Я! Поне композиторът бил българин. И, типично за българин, не може да се примири със загубата. Песента калпава, ама други са виновни.

12021

2

bls

14.05 2018 в 17:29

Абе, а има ли жури, което белким гласува за качествата на песента и певеца (изпълнение на живо, музика, ритъм, глас на изпълнителя и тн.) а не на база кой кого харесва, кой на кого писал музиката, кой джендър и кой има лилава коса?

10372

1

elbarbudo

14.05 2018 в 17:01

Тоя жужо не се спре. И на евровизията ни прецака, Deiba Mafiqta!