Какво ще направите, ако можете „Абсолютно всичко“?

Камелия Тавитян 18 март 2016 в 15:28 3273 1

Саймън Пег в "Абсолютно всичко".

Новият филм на Тери Джоунс е лек и непретенциозен, въпреки че критиците жлъчно го определиха като провал, публиката в залата се смя неведнъж. Отивайки без никакви очаквания, изненадата за мен беше голяма, защото небрежният стил на лентата няма за цел да бъде драматична и дълбокомислена, ами да се приеме абсолютно и само на шега.

Това не означава, че филмът няма по-дълбоко значение, напротив, той представя на зрителя една философска дилема - какво ще направя, ако мога да направя всичко?

Естествено, оттук тръгва всичко комично в сюжета като нещото, което ни разсмива, е елементарността на желанията на главния герой. Очевидно, той не знае какво би направил с тази свръхестествена способност, защото това е тежка отговорност, която има своите фатални последствия, а ние хората обичаме простичките неща. Изстрелване в космоса, говорещо куче, полицаи в розови униформи, лайна, които си пускат сами водата... докъде може да стигне Саймън Пег в ролята на Нийл? Филмът е подходящ за всеки, който не взима нещата насериозно и обича да развихря фантазията си.

Едно осмиване на човечеството и неговите глупави действия, което ни навежда на мисълта, че дори и да можехме всичко, пак щяхме да унищожим света около себе си. Кучето, което накрая се оказва най-мъдро, е озвучено от Робин Уилямс, като това е последната роля преди смъртта му. Екипът със сигурност се е забавлявал по време на заснемането, защото „Абсолютно всичко“ е сполучлив английски експеримент, който ще ви накара да се посмеете и да забравите за малко за истинския, намръщен свят.

Леката комедия омаловажава човека и развива теорията, че има по- висши от нас същества в галактиката, които говорещи на английски, решават съдбата ни и осъждат действията ни. Вероятно Тери Джоунс се е срещал с такива създания.

В заключение мога да кажа, че няма нужда да се фокусирате върху недостатъците и да бъдете псевдо критици, ами просто да се насладите на нещо измислено и отпускащо.

Следващи прожекции има на следните дати:

- 18.03 Cine Grand City Center Sofia, 19:00;
- 22.03 Люмиер, 18:30.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови