Камен Донев с 'Лекция № 2: за всеобщата просвета' във Варна

ОFFNews 19 ноември 2018 в 15:18 4349 0

"Лекция № 2: за всеобщата просвета" ще представи Камен Донев на 24 ноември, от 19.00ч. в Дворец на културата и спорта Варна.

Втората лекция е построена аналогично на предишния спектакъл, със същия дидактичен характер и абсолютна невъзможност да бъде преразказана, постановката е двучасов, бихме казали, полиспектакъл, понеже Донев не е сам, макар и в повечето време да е физически сам на сцената. Там са бързотечното му слово и неподражаем скороговор от тотални безумия и житейски мъдрости, там е като че ли бездънното му дихание, благодарение на което използва всяка част от сцената, танцувайки английски валс, грузински танц, диско, суинг, а след това запява ария от Риголето. Седем години след "Лекция № 1: за народното творчество”, Камен Донев отново вплита целия си арсенал от смешки и уроци, гъвкавост на ума, таланта и физическия потенциал в продължението на спектакъла. 

Камен Донев е роден през 1971 г., завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев.

В продължение на 15 години е играл на сцената на театър „Българска армия”. Има над 40 роли в театъра и киното и е автор на повече от 30 драматургични творби.

Носител на редица награди, сред които: „Аскеер 2012” и „Икар 2013” за водеща мъжка роля като Подсекалников в „Животът е прекрасен”, реж. Александър Морфов; „Златно перо” на радио „Класик ФМ” за принос към българската култура; Награда на София за постижения в изкуството и културата, 2013 г.; Орден „Св. св. Кирил и Методий” (първа степен) за изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството.

Освен изключителен актьор, драматург и хореограф, Камен Донев е сред най-цитираните мислители на нашето време и е обявен за "крал на иронията." Ето някои от най-известните му афоризми:

"Защото по нашите територии, в нашия духовен климат, обикновено хората чакат да стане, някой да им направи нещо хубаво, и в това чакане минав съществена част от живота им. Това е все едно да чакаш да се качиш на Черни връх. Качи се бе, човек, обуй си едни маратонки и се качи."

"Ценностна система е като застанеш пред Лувъра и до него има дюнери, първо да влезнеш в Лувъра."

"Чужденците идват у нас и се женят... Представяте ли си от какво бягат?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови