Камен Донев това лято с поредния си спектакъл

OFFNews 14 юни 2019 в 15:12 4177 0

Камен Донев това лято с поредния си спектакъл на Летен театър - Варна!   Камен Донев отново излиза на сцената на Летния театър във Варна със своя спектакъл "За народното творчество" (Лекция №1), започвайки от 6 юли.

"Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата.

Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва. Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното.

Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното,а обратното – да го направи по-хубаво. Просто като боб.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план."

Представлението не е подходящо за лица под 14 години.

От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година, до днес спектакълът е изигран 498 пъти. Скоро наближава 500тно представление. Любими реплики от спектакъла се разнасят от уста на уста из цяла България и извън пределите ѝ... като народно творчество. Камен Донев взриви от смях десетки български градове. Той е единственият изпълнител, препълнил Зала 1 на НДК (зала, която разполага с 4000 седящи места) цели 16 пъти, при това с едно и също заглавие. От смях се превиваха и сънародници, и чужденци в Москва, Санкт Петербург (II Mеждународен фестивал „Балканско театрално пространство"), Берлин, Люксембург, Виена, Брюксел, Будапеща и др. От престижния Международен театрален фестивал „Золотой Витязь" в Москва актьорът се завърна с бронзова статуетка. Моноспектакълът получи признание и на всички театрални фестивали в страната.

Награди:

- Комедиен хит на сезона 2008 – награда на публиката за авторския спектакъл на Камен Донев „Възгледите на един учител за народното творчество";

- Международен фестивал „Друмеви театрални празници", Шумен 2008 – награда за мъжка роля;

- Международен театрален фестивал BGMOT 2008, Габрово – награда за мъжка роля;

- Национален фестивал на малките театрални форми Враца 2008 – трета награда за мъжка роля и награда за най-музикален и пеещ актьор;

- „Балкански театрални европортрети", Благоевград 2008 – награда за мъжка роля и награда на публиката;

- Международен театрален фестивал „Золотой Витязь", Москва – бронзов „Витяз";

- Награда „Любимец 13", Димитровград, 2009 г.;

- Награда „Ледената маска" от Русенски театър „Сава Огнянов" за постановка на 2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови