Кан: Залозите са направени. Нека играта да започне

Боряна Матеева, Кан
13 май 2019 в 15:37 | 2155 |0

Залозите са направени. Нека играта да започне. 

Този израз сме чували в много филми и понеже Монте Карло с луксозните си казина е близо, може да го отнесем и към най-голямата игра на киното – Кан. Разбира се Кан, който започва на 14 май, далеч не е само игра. Това е състезание по висше майсторство, светски блясък и чудовищно медийно струпване. Събитие номер 1 за киното, което определя тенденциите на бъдещето. За нивото на един фестивал най-напред съдим по

ЖУРИТО

В Кан то винаги е било изискано, добре премислено и мъдро балансирано, но тази година сякаш е най-близо до перфектното. Понеже членовете му ще гледат филмите, направени от най-големите режисьори на своето време, то и „всички, които се състезават, трябва също да знаят, че ги гледат големи артисти”, смятат организаторите.

Президентът Алехандро Гонсалес Иняриту, който беше обявен отдавна, сам е легендарна личност, за когото Кан е бил много важен от началото на кариерата му. „Очарован съм от идеята да се завърна тази година, за мен е чест и съм безкрайно горд да оглавя журито. Киното тече във вените на планетата, а този фестивал е нейното сърце. С журито ще имаме привилегията да бъдем първите зрители на новите филми на колеги режисьори от целия свят. Това е истинско удоволствие и голяма отговорност, които ще поемем със страст и отдаване”, заяви той.

Не по-малко възторжени са президентът на фестивала и артистичният директор Фремо: „Много рядко Алехандро Гонсалес Иняриту приема участие в журита, а това е и първият път, когато жури на фестивала в Кан ще има за президент мексикански творец. Кан е мястото на световното кино и чрез присъствието на автора на „Вавилон” фестивалът ще почете и цялото мексиканско кино. Освен че е дързък режисьор и непрестанно изненадващ автор, Алехандро е също и мъж с убеждения, творец на своето време... През 2017 бяхме особено горди да представим неговата инсталация от виртуална реалност „Плът и пясък”, която повдига въпроса за мигрантите с голяма сила и човечност.” Режисьор, сценарист, продуцент, носител на 4 „Оскара” Иняриту днес безспорно е един от най-признатите и уважаваните киномайстори в света, водач на звездното поколение мексикански режисьори, включващо Алфонсо Куарон и Гийермо дел Торо. Той е от онези, които теглят киното напред. Да споменем дебютът му „Любовта е кучка” (2000), номиниран за Оскар за чуждоезичен филм и още – „Бютифул”, „Бърдмен”, но и „21 грама”, „Завръщане”... Стилът му е уникален и заразителен, отворен към екперименти с формата, но без да пренебрегва публиката. Иняриту ще наследи Кейт Бланшет, бляскавата президентка на миналогодишния фестивал.

Извън президента журито на 72-то издание е изградено в перфектна симетрия: 4 мъже, 4 жени, идващи от 4 континента и 7 националности. Режисьорите са много и също са безспорни имена: полякът Павел Павликовски, познат с „Ида” („Оскар” за чуждоезичен филм) и „Студена война” (Награда за режисура от Кан и 3 номинации за „Оскар”, както и 5 Европейски награди за кино) и Йоргос Лантимос, гръцки режисьор с много нестандартно виждане за неведомите и скрити пластове на реалността и митологията – да припомним „Омарът” и „Убийството на свещения елен” и двата с множество номинации за „Оскар” и отличия в Кан.

Към тази елитна група се присъединяват младата Аличе Рорвахер, любимка на Кан, основна фигура от новото поколение в авторското италианско кино (”Щастливия Лазаро” взе миналата година наградата за сценарий). Четвъртият режисьор в журито е французинът Робен Кампило, който е също изявен сценарист и монтажист. Той направи сензация с яростния „120 удара в минута” – разтърсваща история за първите пострадали от СПИН и борбата на активисти за разбиране на проблема, солидарност и социална помощ и взе Голямата награда неотдавна. Петият режисьор е американката Кели Рейхарт, фигура от независимото кино, особено ценена от критиката.

Журито, естествено, не може да се лиши от погледа и чара на актьорите, в случая актрисите. Тук квотата се попълва от прелестната американка Ел Фанинг, блеснала във „Вавилон”, а после станала любима актриса на София Копола. Екзотичният елемент идва с присъствието на актрисата-режисьор от Буркина Фасо Маимуна НʹДиаие, учила във Франция и играла във филми на грузинеца Отар Йоселиани, сред които изпъква „Лов на пеперуди”. НʹДиаие е режисирала късометражни филми, има роли в игралното кино и телевизията.

Не по-малко интересен е и последният член Енки Билал – френски автор на комикси и режисьор, роден в Титова Югославия. Той е автор на 30-тина албума с комикси, познати по целия свят и няколко игрални филма.

НОВИТЕ ДОБАВКИ КЪМ СЪСТЕЗАНИЕТО

направени по правило в последния момент, са филми на Тарантино и Абделатиф Кишиш. Киноманите могат да отдъхнат – Тарантино четири месеца не е излизал от монтажа, за да може да завърши „Имало едно време в Холивуд” и да се класира в последния момент. Той е „истинско дете на Кан, вярно и акуратно” – похвалиха го организаторите. Той ще се завърне след 25 години, когато взе „Златна палма” за „Криминале”. По съспенса ще го има или не, заради самата тема, Дикаприо и Брад Пит в главните роли, поддържани от Ал Пачино, Кърт Ръсел и Тим Рот и не на последно място заради неизменно предизвикателното присъствие на Тарантино, филмът със сигурност ще стане един от фокусите на фестивала. Другото попълнение е „Мектуб, моя любов: интермецо” на получилия преди 6 години „Златна палма” за „Синьото е най-топлия цвят” на френско-тунизийския режисьор Абделатиф Кешиш . Засега знаем само, че филмът трае 4 часа и с него ще се закрие фестивалът.

СРЕЩИ И МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ

ще изнесат 4 забележителни фигури от световното кино. „Свещеното чудовище” Силвестър Сталоун ще представи части от „Рамбо 5: Последна кръв” и реставрирана 4К версия на „Рамбо: Първа кръв”. Ален Делон, който предизвестено ще получи „Почетна Златна палма”, също ще се срещне с фенове и ще представи „Господин Клайн” на Лоузи. Китайската суперзвезда Жанг Зии, която познаваме от „Тигър и дракон” и „Спомените на една гейша” също ще има мастърклас. И накрая среща с фестивалците ще има и любимецът на младите - датският режисьор Николас Уиндинг Рефн.

Силвестър Сталоун

За да добием представа за

МАЩАБИТЕ НА ПРЕДСТОЯЩОТО СЪБИТИЕ

ето и малко статистика. През 2018 фестивалът е бил посетен от 39 400 професионалисти, с 3% повече от предишната година, дошли от 60 страни. Журналистите са били към 4500, включително фотографи и телевизионни оператори. Те са отразили премиерите на 91 филма от 35 държави, включени в Официалната селекция. В Пазара, невидимата страна на Кан, но могъща движеща сила в киноиндустрията, са участвали 12 411 души, които са изгледали, евентуално купили, продали, договорирали част от представените 3080 филма, а 58 страни са имали свои щандове в Международното село. За наша чест, България там също е представена. От миналата година 2000 млади синефили от целия свят участват в операцията „Три дни в Кан”, след представяне на убедително мотивационно писмо защо искат да се влязат в прекрасната суматоха Кан.

Подробностите за премиери, кинострасти, открития и светска суета следват...

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !