Картина на Дейвид Хокни продадена за рекордна сума

OFFNews 16 ноември 2018 в 17:11 3381 0

Известна картина с плувен басейн на Дейвид Хокни бе продадена на търг за рекордната сума от 90.3 млн. долара, предаде БГНЕС.

Творбата от 1972 година се нарича "Портрет на художник. Басейн с две фигури". Тя е една от най-известните картини на 81-годишния британски художник.

Картината поставя нов рекорд в историята на изкуството като най-скъпо продадената творба на жив художник. Предишният рекорд държеше Джеф Коонс, чиято картина “Balloon Dog (Orange)” бе купена за 58.4 млн. долара през 2013 г.

"Рядко може да кажем, че това е най-добрата възможност да се закупи най-добрата творба на един художник“, заяви вицепрезидентът на пост-военното и съвременно изкуство в галерия "Кристи" Ана Мария Селис.

В картината добре облечен мъж стои на ръба на басейн и гледа към човек, който плува в него на фона на идилична планинска гледка. Първият мъж е бившата любов и муза на Хокни - Питър Шлесингер, който е един от неговите студенти в университета в Калифорния. Творбата датира от периода на раздяла между двамата, като идващият плувец вероятно е новата любов на Питър.

От "Кристи" не пожелават да разкрият името на продавача, но според сайтовете Блумбърг и Артнет става въпрос за британския билионер Джо Люис, който е собственик на Тависток Груп, лондонския представител на Висшата лига Тотнъм Хотспър. Сп. "Форбс" оценява богатството му на 5 млрд. долара.

Най-скъпото творение в историята на изкуството бе картината на покойния гений Леонардо да Винчи „Salvator Mundi”, която бе продадена миналата година за 450.3 млн. долара отново в "Кристи" в Ню Йорк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови