Картина за €24 млн. намерена в кухнята на възрастна французойка

OFFNews 28 октомври 2019 в 13:06 7158 0

Изгубен шедьовър на флорентинския художник Чимабуе беше намерена в кухнята на възрастна французойка и продадена за €24 млн. на търг, съобщи Би Би Си. Сумата е рекордна за средновековна картина, продавана на търг.

Christ Mocked ("Презреният Христос") е произведение на изкуството от предренесансовия художник Чимабуе, което е открито миналия месец в Северна Франция.

Очакваше се картината да достигне до 6 милиона евро на търга. 24-те милиона платил анонимен купувач от Северна Франция.

"Когато на пазара се появи уникална творба на художник, толкова рядка, колкото Чимабуе, трябва да сте готови за изненади", коментира търговецът Доминик Льо Коент пред агенция Ройтерс.

Години наред картината с размери 20х26 см. е висяла над котлона в кухня в град Компиен. Забелязал я търговец и посъветвал собственичката да направи оценка от експерти. Тогава собственичката смятала, че това е стара религиозна икона с малка стойност.

Проверката за автентичността на картината е извършена с инфрачервена светлина.

Роденият в град Флоренция под името Чени ди Пепо Чимабуе художник твори в края на XIII и началото на XIV век.

Смята се, че е част от полиптих (художествено произведение от пет или повече подвижно съединени части с живописни или релефни изображения, които са свързани тематично и сюжетно), датиращ от 1280 г.

Други две сцени от същата серия на Чимабуе могат да се видят в лондонската Национална галерия и в Ню Йорк.

Работата на Чимабуе е повлияна до голяма степен от византийското изкуство, за което са използвани дървени плочи от топола с фонове златна боя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови