Картини за 1 млн. лв. впечатлиха инвеститорите

OFFNews 20 ноември 2019 в 17:14 4294 0

Картини на български художници за близо 1 милион лева събраха 130 инвеститори и ценители на изкуството на гала-вечеря във Военния клуб. Първият аукцион, организиран от Инвестиционния фонд Експат Глобално Изкуство, предизвика огромен интерес сред акционери и колекционери само месеци след старирането на фонда.

Изложба над 100 платна на утвърдени, съвременни и всепризнатни творци елегантно показа какво седи зад акциите на Фонда, а гостите имаха възможност да наддават на таен и на явен търг за част от тях. Димитър Казаков – Нерон, Бенчо Обрешков, Светлин Русев, Иван Кюранов, Свилен Стефанов са само част от авторите на творбите, които бяха изложени на гала-вечерята.

20 картини на обща стойност над 170 000 лева бяха купени от ценители на изкуството след тайния и явния търг. Най-висока цена след наддаването беше дадена за картината „Три фикуса“ на Свилев Стефанов. Впечатляващо внимание в наддаването имаше и за творбите „Самолет“ и „Бъкингам“ на Иван Кюранов, който е познат сред арт-ценителите и с новаторските си фотографски техники.

Картините на едно от младите открития на Фонда – Петра Димитрова – се оказаха сред най-атрактивните за гостите. Платното „Казаните“, с което перспективната художничка от Варна спечели националния конкурс на фонда за млади таланти, вдигна цената си 5 пъти по време на наддаването и беше продадено за 10 000 лева. Картината „Нездравословна конкуренция“ на същата художничка също има нов собственик след наддаване за нея.

„Това е точният пример как Експат Глобално Изкуство може да печели в полза на своите акционери. Непрекъснато търсим активно добри сделки – стойностни творби с добър потенциал за реализация на пазара, така че да осигурим на акционерите си печалби от покачването в цените на произведенията в средносрочен и дългосрочен план. Това дава възможност на хора, които не са задълбочени познавачи, да спечелят от инвестициите си във Фонда. И в същото време, гласувайки доверие на таланти като Петра Димитрова, да подкрепяме тяхното развитие“, казва Никола Янков, управляващ партньор на „Експат Капитал“.

Специален гост на събитието беше международният експерт по инвестиции в изкуството Джоу Ла Плака. Собственикът на престижна галерия в Лондон говори пред родните инвеститори и колекционери за особеностите на пазара и възвръщаемостта на вложеното в произведения на изкуството, както и за смисъла перспективни творци да бъдат подкрепяни.

„Важно е да дадете бъдеще на вашите млади творци, с подходящата реклама можете да им осигурите път и по света“, каза в лекцията си пред гостите Джоу Ла Плака. „Заслужава си публиката да обърне внимание на изкуството като отделен клас активи. Досега се гледаше на изкуството като декорация, която пълни окото, но вече може да пълни и джобовете“, обясни още експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови