Кемпери и биваци в Западните Родопи в изложба на Емил Рашковски

OFFNews 12 януари 2023 в 09:45 2038 0

Кемпери и биваци в Западните Родопи в изложба на Емил Рашковски

Снимка Галерия Синтезис

Кемпери и биваци в Западните Родопи в изложба на Емил Рашковски

Културата на кемперите и биваците в горите около язовирите Широка поляна, Беглик и Батак в Западните Родопи показва Емил Рашковски във втората си самостоятелна изложба, озаглавена „Здравей лято!“ Фотографската експозиция ще бъде открита в галерия „Синтезис“ на 19 януари, съобщават организаторите. 

За да направи снимките, авторът се придвижва със ски около язовирите и заснема каравани, лодки, палатки, навеси, кухни, бани, тоалетни, къщи и бунгала.

„Трите язовира са построени през 50-те години, след като проведената през 1952 г. съвместна българо-съветска научна експедиция установява наличието на уникален микроклимат в района на Широка Поляна. Къмпинг културата по тези места се заражда още по времето на социализма, но големият бум настъпва в последните 20 години“, съобщават от галерията.

По думите на Емил Рашковски, темите за взаимодействието човек–околна среда, наличието на специфични субкултури, кичът и еклектиката винаги са представлявали интерес за него. „Избрах да снимам през зимата, когато хората ги няма, но човешкото присъствие се долавя навсякъде. Местата, които през лятото гъмжат от живот, през зимата изглеждат странно пусти и изоставени. Напредвам бавно в търсене на творенията на бивакуващите, като внимавам да не оставям следи. Чувствам се почти като полярен изследовател, който се придвижва със ските си в зимната пустош в търсене на следите на тази своеобразна „цивилизация“, коментира авторът, който ще участва в дискусия с посетителите на експозицията на 7 февруари. Рашковски ще води и детска работилница заедно с Мария Вълкова на 25 февруари.

Куратори на изложбата са Надежда Павлова и Никола Михов. Експозицията продължава линията на галерия „Синтезис“ да представя автори, които са в началото на творческия си път. В същия модул са показани експозициите „Цвете от края на 80-те“ на Любомир Игнатов (2017 г.), „Морски фарове“ на Владимир Спасов (2019 г.) , „Homo Technicus“ на Цветелина Димитрова (2022 г.) и др.

Емил Рашковски е роден в София през 1976 г. Завършва Техническия университет в София през 2004 г. и следва магистратура по икономика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Понастоящем работи като експерт по управление на качеството в сферата на информационните технологии.

Фотографията го съпътства почти през целия му съзнателен живот. Участва в работилници със Стратос Калафатис и Мартин Атанасов, следва курсове във фотошкола „Паралакс“ и курсове по съвременно изкуство с Нада Нешева. 

Първата му самостоятелна изложба „ТераДеформиране“ е показана в рамките на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив през 2020 г. Част е от проекта „Intraterrestrial“, включен в изложбата „Космодрум“ през 2019 г. През 2015 г. става национален победител в конкурса Sony World Photography Awards за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови