Кино на морето: Фестивал събира най-добрите филми от Черноморския регион

Международен филмов фестивал Бургас стартира на 20-ти юли с над 30 филмови творби

ОFFNews 10 юли 2018 в 11:52 1479 0

Международен филмов фестивал събира най-доброто от киното в Черноморския регион от 20 до 27 юли.

Носители на редица престижни филмови награди ще присъстват лично и ще провокират публиката с последните си филмови творби. Тазгодишната селекция на фестивала събира над 30 заглавия от страните от региона и ще даде ход на традиционната филмова панорама, представяща членовете на международното жури.

Сред акцентите са заглавия като "Безкрайната градина" (България, Галин Стоев), "Синът на София" (Гърция, Елени Псику), обрал редица престижни филмови награди, като "Трайбека".

"Стремглаво" (Украйна, Марина Степанска), "Гостът" (Турция, Андач Хазнедароглу), "Зер" (Турция, Казим Йоз) и "8''19" (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов, ще закрие фестивалната програма. 

Международно жури в състав Христо Илиев-Чарли, Анна Горанова, Пипо Медзапеза, Вано Бурдули, Павел Кита и Педро Фернандес Дуарте ще избере победителите в категориите за най-добър игрален, документален и късометражен филм, а зрителите отново ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда - тази на публиката.

Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски режисьори, които лично ще разкажат повече на живо - инициатива, имаща за цел да се превърне в неизменна част от фестивала и да прерасне в трибуна на бургаските творци.

Сред съпътстващата програма на фестивала се очакват и много други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се проведе на остров "Света Анастасия" с водещия български сценарист Симеон Венциславов, получил международно признание с филмите "Посоки" и "Ага".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови