Кинофестивал води дъщерята на Цветан Тодоров в България

OFFNews 10 юни 2018 в 10:11 3302 0

6 документални, 12 игрални и 3 анимационни филма e кратката визитка на предстоящия пети фестивал „Срещи на младото европейско кино, който ще се проведе от 18 до 24 юни в столичното кино „Одеон“ и салона на Френския институт. 

Откриването е на 19 юни с филма „Революция в училище” на френската режисьорка от полски произход Йоанна Грудзинска. Специално за него в България идва дъщерята на световния философ от български произход Цветан Тодоров – Леа, която е съсценарист на филма, създаден от архивни кадри и изследващ алтернативните методи на образование, появили се в периода между двете световни войни. „Променете училището, за да промените света“, се казва във филма на Грудзинска. Този апел е валиден не само за онази епохата , но и днес, в епохата на духовна регресия. „Революция в училище” е историята на кадифената революция, тази на образованието. След края на Първата световна война, педагозите в Европа посочват виновника за бедствието: училището - фабрика за подчинение. Как да бъде образовано новото поколение без контрол и без наказания? Как да се проведе неговата еманципация? Само за няколко години, харизматични фигури като Мария Монтесори, Селестен Френе, Александър Нийл и др. ще се опитат да създадат едно ново утопично училище, училище на свободата.

Йоана Грудзинска и Леа Тодоров ще проведат, заедно с Елица Георгиева (автор на филма „Всяка стена е врата“), дискусия на тема „Използването на архивни кадри във филмовото творчество. Те ще дискутират писането на сценарий, създаването на разказ, спецификата на режисурата и монтажа именно в случая, когато режисьорът използва заснети архивни кадри. Как чрез погледа и камерата на друг, създаваме своя собствен поглед, използвайки този вече съшествуващ материал от кадри и епизоди.

Още една интересна открита лекция е включена в програмата - „Музика и съвременно кино“. По какъв начин се променят в годините отношенията между двете изкуства, как еволюират, за да въздействат на нашите емоции като зрители? Какви са изискванията на съвременното кино към музиката? Това са само част от въпросите, на които ще отговорят френските композитори Пиер Деспрат и Франк Уилямс, както и кинокритика Арно Е, модератор на срещата. Входът за лекциите и дискусиите е свободен.

Селекцията от филми включва творби освен на френски, също на немски, испански, португалски, турски и български автори, отличени на редица престижни фестивали, както и четири реставрирани филма на белгийската режисьорка Шантал Акерман- феминистката, която експериментира с камерата, идеите и тялото си. В програмата „За деца и родители“ могат да се видят три анимационни филма, между които първият пълнометражен анимационен филм от 1926 г. „Приключенията на принц Ахмед“.

За пета поредна година е предвидена и програма от безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители. Тя е част от усилията на организаторите да въведат киното като предмет в училище, който да помогне за развиване въображението на децата, за въвеждането им в естетиката на европейското кино и изкуството въобще, в игровите модели и подходи на обучение. А че киното в училище е възможно, ще докаже и късометражният филм, заснет от ученици от ОУ „Неофит Рилски“ – с. Дерманци, ръководени от техния учител Даниел Симеонов и ментора Василена Баджарова. Ателието, в което участват, е инициатива на Френската филмотека в рамките на програмата „Киното , сто години младост. 

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура“ и е част от Културния календар на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови