Кинофестивалът Берлинале също почете жертвите от Ханау

ОFFNews 21 февруари 2020 в 09:39 1881 0

На церемонията по откриването на  70-ия международен кинофестивал Берлинале с минута мълчание бяха почетени жертвите на взелата 9 жертви "расистка" стрелба в германския град Ханау, близо до Франкфурт, предаде Франс прес.

Няколко минути преди прожекцията на филма "Годината ми със Селинджър" с участието на Сигорни Уивър, с който беше
открит фестивалът, журито, председателствано от Джеръми Айрънс, организаторите и всички участници станаха на крака в памет на загиналите.

В кратко изявление, разпространено по-рано днес, от кинофестивала заявиха, че вчерашната стрелба в Ханау е предизвикала мъка и болка. "Берлинале защитава толерантността, уважението и гостоприемството. Фестивалът се противопоставя на насилието и расизма".

"Расисткият" мотив на извършителя вече е безспорен и за антитерористичната прокуратура, и за властите.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди "отровата" на расизма и го свърза с други крайнодесни атаки в страната през последните 20 години.

Роденият в Германия в семейство на афганистанци Бурхан Курбани - режисьор на филма "Берлин Александерплац", каза че станалото в Ханау е било клане, предаде Ройтерс. "Това не е нормално в Германия и се надявам, че няма да се превърне в нормално. Историята ни трябва да ни учи, че не можем да позволяваме на националистически, расистки и ксенофобски елементи да определят нашия образ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови