Кинокритикът д-р Искра Димитрова ще получи специалната награда на София Филм Фест

OFFNews 17 март 2019 в 14:06 2533 0

Кинокритикът д-р Искра Димитрова ще получи специалната награда на София Филм Фест за своя принос към киното у нас.

Вече пет десетилетия д-р Димитрова е автор на специализирани текстове, посветени на света на киното, а през 2019 година ще празнува своята 75-годишнина.

Искра Димитрова завършва кинознание във ВГИК, Москва през 1967 година, защитава дисертация на тема „Съвременната тема в българското игрално кино“ и има следдипломна специализация в студия „Чинечита“ в Рим през 1976. Тя е кинокритик, доктор на изкуствознанието и дългогодишен редактор в списанията „Филмови новини“, „Филм“ и „Филм мания“; член на националните художествени комисии и журита на български фестивали във всички видове кино. Д-р Димитрова бе дългогодишен главен редактор на сайта на Съюза на българските филмови дейци, а също и автор на стотици теоретични и критически публикации във всекидневния и специализирания печат.

„През годините на прехода новото българско кино се оказа подложено на екстремни изпитания за самото му съществуване, което повече от естествено оставяше и продължава да оставя като че ли по-встрани осмислянето на филмовия процес, ако и доколкото го има при крайно малкия брой създавани филми. Но макар и неоправдано малко, създаденото досега – с всички неоспорими творчески постижения или не дотам, все пак провокира един фундаментален въпрос - дали творческото съзнание в киното ни прозря точно ценностната драма на тъй наречения ни преход?

Нали комунистическото общество, в което живяхме почти половин век, всъщност, подмени изконната представа за морал и нравственост – за Добро и Зло - с Идеология. Направихме ли обаче опит да осмислим на екрана обществената ни неспособност вече над две десетилетия да си дадем сметка точно за тази подмяна, за да не сме все жертви на подобни подмени, макар и с различен знак, именно чрез дълбоко художествено вникване в категориите Добро и Зло? Което, впрочем, е мисията на всяко изкуство откак свят светува. Струва ми се, че засега това се постига само донякъде - и то главно на подсъзнателно ниво. Може би, защото игралното ни кино, в известен смисъл и поколенчески, се изправи пред друга дилема, която простичко можем да формулираме като Арт или Пазар.“
Искра Димитрова за сп. „Кино“, 2013

С благодарност към усилията, които д-р Димитрова полага чрез създадената от нея мрежа за поддържане на разпространяването на всички важни новини, свързани със света на киното и неговото развитие в българската филмова индустрия, екипът на София Филм Фест ще ѝ връчи специалната фестивална награда на 17 март 2019, в 20.30 часа, в кино Люмиер, непосредствено преди представянето на „Сутиенът“ - най-новия филм на режисьора Файт Хелмер, в който участва легендарният сръбски актьор Мики Манойлович – и двамата специални гости на фестивала, както и прекрасната Ирмена Чичикова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !