Киномания 2018: Големите филми преди големите награди

Зарина Василева 05 ноември 2018 в 18:01 2257 0

Филмовият фестивал "Киномания" ще се проведе за 32-и път у нас. Той ще продължи от 15-и ноември до 29-и ноември.

Мотото на тазгодишния киномаратон е "Големите филми идват преди големите награди", а амбицията на организаторите - българските зрители да оценят филмите преди те да получат своите престижни награди. 

Откриването на фестивала ще бъде на 15 ноември в зала 1 на НДК от 19:00 с филма „Времето е наше”. Продукцията е вдъхновена от романа „Разруха” на Владимир Зарев, който е „най-пълноценният художествен образ на Прехода”, според режисьора Петър Попзлатев. Впечатляващият актьорски състав включва: Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева и Валентин Ганев.

Между 8 и 14 ноември зрителите ще могат да се насладят на селекция от филми на големия режисьор Ингмар Бергман - "Вълшебната флейта", "Поляната с дивите ягоди", "Шепот и викове", "Сарабанда" и др.

Последното превъплъщение на Робърт Редфорд е във филма "Старецът и оръжието", в ролята на  елегантен банков обирджия, извършил последния си удар на 78-годишна възраст. 

"Музикалният храм на Алабама" е с номинация за „Грами” за саундтрак компилация и е истинско съзвездие от имена: Боно, Мик Джагър, Ета Джеймс, Алиша Кийс, Кийт Ричардс, Арита Франклин.

Децата могат да избират между "Белия зъб” , чудните създания на Туве Янсон в  “Мумините и чудната зимна страна” и глезената котка в “Светът на Марни”. 

Най-вероятният претендент за "Оскар", според критиците е "Ван Гог: Пред портите на вечността" и покъртителното изпълнение на Уилям Дефо – неговият Винсент е едновременно просветлен, луд, брилянтен, безпомощен, съсипан и, в крайна сметка, триумфиращ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови