Киномания днес: Документален филм за живота на Тарковски

OFFNews 24 ноември 2019 в 06:00 3461 0

Снимка kinomania.bg

Документалният филм "Андрей Тарковски. Киното като молитва" е в днешната програма на "Киномания".

Прожекцията му е от 16:15 ч. в кино Люмиер Лидл.

Режисьор е Андрей А. Тарковски, който продуцира филма, заедно с Дмитрий Клепацки, Пьотър Крупенин и Паоло Мария Спина, оператор е Алексей Найденов. Монтажът е на Михал Лешчиловски и Андрей А. Тарковски.

Продукцията е съвместна между Италия, Русия и Швеция на ANDREY TARKOVSKY INTERNATIONAL INSTITUTE/KLEPATSKI PRODUCTION/HOBAB/REVOLVER.

Документалната творба представя живота на Тарковски и неговото творчество, като оставя режисьора да разказва сам, споделяйки спомени, възгледи за изкуството и размислите си за съдбата на твореца и смисъла на човешкото съществуване.

Благодарение на редки аудиозаписи зрителите имат възможност да се потопят в тайнствения свят на филмовата образност на Тарковски.

Във филма звучат и неизползвани досега записи на поемите на Арсений Тарковски – един от великите руски поети на XX век и баща на режисьора, четени от самия автор. Поезията на Арсений винаги е имала влияние върху филмите на Андрей, подчертавайки дълбоката културна и духовна връзка между баща и син.

„Доста оригинални теории са изписани в опити да се обясни „феноменът Тарковски” в съвременното изкуство. Но какво е мислел самият Тарковски за всичко това? Какви принципи са го ръководели в създаването на неговите шедьоври? От какво се е вдъхновявал? Какво е преживявал и какво е искал да постигне в общуването си със своите зрители? Тези цели си поставих с правенето на този филм – да отведа зрителите обратно до изворите на режисьорската мисъл и да споделя емоцията от срещата с великия творец, великата личност и водач в живота, какъвто беше моят баща”, казва Андрей А. Тарковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови