Клавирен концерт на Анжела Тошева и Михаил Големинов в Гьоте-институт на 21 април

Двамата пианисти ще изпълнят произведения на Бетховен, Лигети, Дюсапен, Щокхаузен и Ноно, с което Гьоте-институт ще представи за първи път най-новата си придобивка – 90-годишен роял „Бехщайн“

ОFFNews 19 април 2017 в 21:42 4987 0

През февруари тази година Гьоте-институт стартира програма, посветена на новата музика, която досега включи излъчвания на живо и на запис от Берлинската филхармония. Публиката имаше възможността дигитално да се срещне с едни от емблематичните и основополагащи произведения на новата музика, сред които такива на Веберн, Шьонберг, Берг, Лигети и Джон Адамс.

Към дигиталното Гьоте-институт добавя и „аналоговото“ и стартира поредица от концерти на живо с български и гостуващи музиканти. За първия концерт са поканени едни от най-известните имена на българската музикална сцена – пианистката Анжела Тошева и композиторът и пианист Михаил Големинов.

На 21 април, петък, от 19:00 те ще изнесат концерт в залата на Гьоте-институт. Програмата включва произведения на Бетховен, Лигети, Дюсапен, Щокхаузен и Ноно и по този начин ще акцентира върху развитието на новата естетика и усещане, присъщи на новата музика.

С концерта на Анжела Тошева и Михаил Големинов Гьоте-институт ще отбележи най-новата си придобивка – роял „Бехщайн“ от 1927 година. „Бехщайн“ е легендарна марка немски пиана и рояли, основана през 1853 г. в Берлин от Фридрих Карл Вилхелм Бехщайн.

Анжела Тошева е изпълнител с разнопосочни интереси – след завършване на музикалното си образование се отдава на интензивна концертна дейност, изграждайки огромен репертоар, включващ клавирна музика от ранния барок до най-актуалната съвременност, което може да бъде проследено и в звукозаписните й продукции за Concord records, Labor Records и нейната музикална къща Orange Factory, в които е включена музика от сонатите на Скарлати до концертните опуси на Ксенакис и Лигети, наред с Лазар Николов и други български композитори. Концертира и изнася майсторски класове в много страни по света, като същевременно се занимава както с организация на концерти и фестивали, между които ТрансАрт, Великденски фестивал, Сонограми, Американско-български фестивал в САЩ и други, така и с продуциране на книги и интерактивни приложения с музикална ориентация.

Артистичната дейност на Михаил Големинов е многопластова и е свързана както с композицията и мултимедийното програмиране, така и с пианото. Автор е на инструментална, електронна и акузматична музика в ралични стилове и жанрове, а през изминалото десетилетие активно се занимава със създаване на собствени компютърни приложения из областта на интерактивното изкуство, лайв-електрониката, музикалната графика и изкуствения интелект. Дейността му като пианист-изпълнител се базира както на клавирната класика, така и на взаимодействието й с актуални за новата епоха художествени практики и технологии.

Програма

Лудвиг ван Бетховен – Соната оп. 109 ми-мажор
Дьорд Лигети – Етюд "Есен във Варшава"
Паскал Дюсапен – Етюди VI и VII
Карлхайнц Щокхаузен – Клавирна пиеса IX
Луиджи Ноно – "...sofferte onde serene..." за пиано и магнетофонна лента

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!