Кои са победителите в състезанието по правопис 'Пазим езика си'

OFFNews 11 май 2019 в 19:07 3546 2

Снимка БГНЕС

Шестокласничката Рафаела Панайотова и петокласничките Елия Илиева и София Бозова спечелиха националното състезанието по правопис “Пазим езика си”, организирано от съпругата на президента Десислава Радева и нейното сдружение “Живата вода на България”, предаде БГНЕС.

Отличените, спечелиха битката измежду 3600 ученици от цялата страна. До финалния кръг достигнаха седем шестокласници и седем петокласници, които трябваше да открият в кои от изредените думи има допуснати грешки, в кои няма и кои от изброените изречения са граматически и пунктуационно верни. Последната задача изискваше учениците да наредят смислово изреченията от откъса “Писма от пущинаците” на Николай Хайтов.

Снимка: БГНЕС

Знанията на децата оцени жури начело с проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ “Св. Климент Охридски”. Членове на журито пък бяха проф. Татяна Ангелова, също от СУ “Св. Климент Охридски”, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

Всички участници получиха подаръци и грамоти за отлично представяне, а класиралите се на първите три места и електронен четец. Наградите бяха връчени от първата дама Десислава Радева.

„Заставам зад тази инициатива, защото грамотността е нещо много важно и нещо, което пази идентичността ни. Няма нищо по-силно от българския език, което да ни прави българи. Дори фолклорните танци ги има в съседни държави, но българският език ни пази и затова трябва да сме грамотни, да си познаваме езика, за да ни има като българи”, заяви Радева.

„Ако искат да бъдат достойни българи и пълноценни граждани на света, те трябва да могат да мислят и да формулират своите мечти, да ги отстояват на нашия прекрасен български език”, каза президентът Румен Радев, който присъства на състезанието, за да подкрепи съпругата си и инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

2

Синия гол шаман

12.05 2019 в 09:28

"Приятелка на президентшата Десислава Радева е била шеф на дирекцията в Агенция "Пътна инфраструктура", водила проекта за ремонт на пътя Мездра-Своге.

Стела Попниколова, съпруга на регионалния министър Спас Попниколов в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, е оглавявала дирекцията, съобщи "24 часа", като се позова на дългогодишни служители от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Борисов поиска оставките на трима министри. Заради катастрофата край Своге

Но освен това Попниколова е в една фондация с Десислава Радева и Мирела Божинова - "Живата вода на България".

Тя е била шеф на дирекция “Управление на проекти, финансирани с национални и кредитни средства” и е от Бургас, като Десислава Радева."

11671

1

безпартийна

11.05 2019 в 20:10

Добра инициатива.