Кой ще спечели предстоящите награди на БГ радио?

Венци Мицов 03 юли 2020 в 18:51 5695 3

В днешно време е опасно да се говори за залагания...

Както заговориш за хазарт и хоп - идва полиция, прокуратура и ти се налага да ходиш за дълго на море в Дубай. 
Това обаче е тема за друг материал, а аз имам за цел да ви разведря в тоя напрегнат делник, в който всички постоянно дебнем да не изтрият видеото на Джуди Майковиц, което вече 3 месеца всеки момент ще бъде изтрито от Интернет, за да не разберем, че Бил Гейтс и Бойко Борисов заедно ще ни чипират и после ще ни пуснат 5G и край с нас...

И така, скъпи мои нечипирани с 5G приятели, в края на седмицата (демек утре) в Пловдив ще се проведе величествената церемония, позната още като "Българското Грами" - годишните награди на БГ Радио.

Тези награди са може би най-величествената музикална церемония у нас. Особено след кончината на божествени предавания като Мело Тв Мания например, които все още ме преследват в съня ми и ми причиняват страдания, сравними с това да изгледам последователно две участия на доцент Мангъров и още две на Веселин Марешки по телевизията.

Но да оставим моите кошмари и да се върнем на наградите на БГ Радио. Тези награди са популярни като "Наградите, които няма да се състоят, ако няма поне 2 за Владимир Ампов - Княза".

Часове преди мандалото на гласуването да хлопне, реших да си направя труда вместо вас и да представя всички номинации. А и да дам своите прогнози за това кой според мен ще спечели награда на утрешната церемония.
Понеже от дълги години наблюдавам онова, което имаме като шоубизнес, смятам, че бих могъл да бъда полезен, ако сте решили да залагате в някакви нелегални тайвански сайтове за това кой ще е победител и колко награди тази година ще вземе Владимир Ампов - Везира.

Но да не губим повече време, а да започваме, защото сърце юнашко не трай!!!

I. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ПЕСЕН

Песните тук са 5. "Вселена" на момичешката формация "4 magic" е микс между румънско евродиско и руски денс в стил късен Филип Киркоров. "Ела, ще бъда само твоя" - туй, онуй - текстът, според кредитите в youtube, е писан от 4 авторки. Съвет от мен - никога не давайте на 4 човека едновременно да ви пишат текст за песен. Защото в противен случай ще се наложи да изпеете следното:

"Лъч от светлина,
Блести, пробива мрака
Показва ми една
Единствена заплаха
Светът да се стопи
От спомена горчив"

И това малко, след като сте изпяли апокалиптичното:

"Вселената, която ще ни спаси
Тя (е) Като сияние
Няма цветове
Времето ще спре"

Ако си мислите, че това е страшно, не бързайте - следва песента на Павел Пав, Венци Венц и Любо, в която двамата рапъри безапелационно взривяват света на музикалната лирика със следното:

"Т‘ва ни се случва, т‘ва ни улучва, т‘ва е във гърлото тъпата бучка
Т‘ва не е мислено, т‘ва е импулс, т‘ва е свръхускореният пулс
Т‘ва е забивката, като направихме първия секс"

Песента на Дара пък е решена в традиционния и много модерен ритъм "кючек", който сега наричаме за по cool "регетон".

"Аз
Излизам от шаблона,
икона за народа.
Аз
винаги непоклатима,
но по теб разтапям се".

Туп-ца, туп-ца - иконата за народа Дара дава заявка за бъдеща политическа кариера с израза "икона за народа", но може и да греша.

Има и една песен на "Скандау", които са ми тотално непонятни, но напълниха Арена Армеец, което значи, че или аз съм тотално чао от българския шоубизнес, или че българският шоубизнес е много по-могъщ, отколкото мога да си го представя.

В крайна сметка в категория БГ песен смело можете да заложите на Ицо Хазарта с "Браво". Всяко друго решение - на публика, на жури или на който и да е друг (от 5 песни 3 са на Саня Армутлиева и "Вирджиния"), би било проява на безумие.

Ицо Хазарта е светъл лъч в мрака на родния шоубизнес в момента. Но да оставим Ицо и да се гмурнем надолу.

Прогноза - наградата печели Ицо Хазарта с "Браво"

II. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ТЕКСТ

Тук е времето да благодаря на БГ Радио!!!

Скъпо радио, благодаря от сърце, че в тази категория няма номинации за Павел Пав, Венци Венц, Криско, Дара, Тита, Гери Никол. Поклон!!!

Тук за мен конкуренцията е между "Браво" на Ицо Хазарта и "Имам човек" на Ицо Хазарта. Не, че текстът на Любо е лош - не е, напротив. Но ви съветвам да заложите 50 на 50 за една от двете песни на Ицо Хазарта, защото не мисля, че в последните няколко години на българския музикален пазар се е появявало нещо по-добро от неговия албум.

Прогноза от мен - наградата печели Ицо Хазарта с песента "Имам човек"

III. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ АЛБУМ

НАЙ-ПОСЛЕ!!! НАЙ-ПОСЛЕ!!! Най-после самостоятелна номинация за Владимир Ампов - Генерала!

Номинацията е за "Страничен наблюдател" и според мен албумът на Владимир Ампов - Краля, уви, ще остане такъв в тази доста силна компания на Ицо Хазарта, Кирил Маричков и Стенли.

Колебая се тук. Иска ми се да кажа, че ми е малко неудобно да гледам Павел Пав и Венци Венц в компанията на Стенли, Кирил Маричков и Ицо Хазарта, но пък така или иначе тези двама богатири на мерената реч ги гледам всеки път, когато пусна телевизора, отворя хладилника или пък изляза навън с колата, така че каквото и да кажа, няма да има смисъл.

Все пак най-популярен от всички номинирани за мен е албумът на Хазарта. Но за разнообразие ще посоча "Чужди тела" на Стенли, макар, че си мисля, че тази прогноза няма да ми излезе.

Прогноза - заложете или на "Неправилен рап" на Хазарта, или на "Чужди тела" на Стенли

IV. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ИЗПЪЛНИТЕЛ

Ако Владимир Ампов - Вожда не спечели в горната категория, тук мисля, че е фаворит. Още повече му предстоят не един... не два... а цели три концерта на стадион "Юнак", което веднага би ми дало основание да го нарека Владимир Ампов - Юнака, но млъкни сърце...

Тук за първи път имаме участие на детската чалга в лицето на Криско. Аз лично се колебая силно, защото и Миро, и Любо Киров заслужават да получат наградата, но мисля да дам прогнозата си за Графа.

Прогноза - победител в категорията - Владимир Ампов - Президента

V. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ИЗПЪЛНИТЕЛКА

Ако горните ми прогнози са се сбъднали до една, идва времето Вирджиния рекърдс да вземат някоя награда. Тук поне артистки на Вирджиния има, като гледам таман 3 броя. Избираме си една от тях, теглим клечка и смело пишем една прогноза. После се надяваме тя да се сбъдне.

Иначе, аз лично много харесвам Михаела Филева. Не, не харесвам голяма част от песните, които пее, но я харесвам като артист и смятам, че тя заслужава да спечели, но това си е мое мнение.

Прогноза - наградата печели Алма, Дара или Михаела Маринова. Аз залагам на Михаела Филева с идеята, че ще загубя.

VI. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ДУЕТ/ВОКАЛНА ГРУПА

Това е възможността Графа, Любо и Орлин да спечелят нещо едновременно. В случая Любо е на две места, но моят фаворит е песента на Миро и Койна Русева. Първо - защото харесвам много Койна Русева. И второ - защото ми е все тая кой ще спечели в тая, а и в голяма част от другите категории.

Прогноза - наградата печелят Графа, Любо и Орлин Павлов. Желание - бих предпочел наградата да иде при Миро и Койна Русева.

VII. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ГРУПА

Тук прогнозата ми ще е най - трудна.

От една страна 2019 беше годината на Стефан Вълдобрев и неговата банда. Песента за морето се превърна в истински хит и се пее от малки и големи.

От друга страна "БТР" са си "БТР:" - Наско е един от най-добрите рок вокали в България, момчетата си свирят и вече толкова години не спират да записват и да правят музика.

За мен "Остава" заслужават всяка една награда, защото са една от много малкото български групи със собствен почерк, който никога не можеш да сбъркаш. А и Жоро и Свилен са ми приятели и смятам, че заслужават наградата.

D2, Deep Zone - доказани имена, правят качествена музика в два коренно противоположни стила. Те също заслужават.

Прогноза -  залагам на ветераните от "БТР", макар че моят избор е "Остава".

VIII. БГ ДЕБЮТ

5 изпълнители. 5 песни. От тях 3 - еднакви - тези на Алма, Дени и Yanina. Ако някой може да ми обясни как очаквате да запомним дебютант, който пее туп-ца, туп-ца в полу поп-фолк стил и песента му е като песните на още 50 младежи, ще съм ви благодарен.

Все пак песента на Алма е на испански, че да се отличава с нещо.

В тази компания единственият, който се отличава, е Тино (убийте ме, май беше от някой от предишните сезони на Гласът на България, дано не бъркам).

Прогноза - наградата печели Тино (мисля, че това е грешна прогноза, но я публикувам, за да изразя отношението си към избора на песни за младите дебютанти).

VIII. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ КЛИП

Тук всяка награда извън тази за клипа на Валери Милев би била малоумна.

Прогноза - "Браво - Ицо Хазарта - режисьор Валери Милев

И така, жребият е направен, прогнозите са написани. Сега отивам да си направя малка козметична лоботомия, за да не задавам въпроси като:

- защо дебютите са само на поп певци, защо няма рок
- защо всички номинирани са от 3 компании (айде, 4 за разкош)
- защо всяка година повечето награди са прогнозируеми

Но мисля с това да приключвам. А вие, ако искате, си направете едно неформално залагане и ако в понеделник моите прогнози са ви помогнали да спечелите някой лев, ще съм повече от щастлив и доволен.

А после, като цъфнат полиция, прокуратуура, ГДБОП, БОРКОР, КПКОНПИ и горските стражари у нас да ме погнат за незаконен хазарт, да знаете, че вие сте виновни, мръсници такива...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

3

Панелен земеделец

04.07 2020 в 10:53

Евфемизмът БГ "шоубизнес" е като бившите лотарии на В.Б., колкото и да търкате, отдолу е заложено да излизат я Графа, я Криско. Не че и на мен ми пука за т.нар. награди на бградио, но музиканти има само в раздела за "групи" (хайде, плюс още един-двама). Впрочем, пример за далновидност и натрупан опит са Б.Т.Р. (пишат се с точки, Мицов!) - ако се бяха отдали на траша, щяха да са в панел "никога не пускани по радио".
За по-незапознатите, да отбележа, че положението на Вирджиния в "бгшоуто" (тяхното си е бизнес, де) е като на сегашните управляващи в политгювеча роден. Т.е., не се управлява с гласуване.
Като гледам номинираните, с тъга се сещам, че някои лица започнаха пътя си в истински рок групи... Далновидно обърнаха плочата, обаче; затуй и ги има в плейлистата.
И да припомня накрая: годината е 2020 от новия век, БГ-то все още няма класация по продажби. (Бизнесменът Димитров от Димитровград - има.)

5712

2

tough

04.07 2020 в 00:36

Най-ми е смешно, като казват по Хоризонта валутните курсове. Десетичните дроби ги обявяват с "точка" :D
Там също има и "американски" долар, явно някаква специална конвертируемост в БНР.

23293

1

Стефан

03.07 2020 в 23:15

Не знам. Те имат две касетки, и ги въртят ту оттука, ту оттам, докато публиката сметне всичкото за едно парче.
А в неделя ги пускат наобратно, в рубриката "най-слушаното".
Между другото, по "Христо Ботев" пускат неимоверно по-интересни и нечувани български песни. Също както и по местните радиостанции по Хоризонт, между 5 и 6 сутринта. Има реално ценни парчета.
Ма нали не ридаят негърки и не хълцат изнасилени негри - не важат.
По-зле от ония е само Хоризонт. Тримата музикални редактори, освен че не знаят друго освен англоезичен вой, ми вече са забравили да говорят български. Кучето на съседите се изчервява от тия брътвежи, и му личи. А козината му е повече от телцето.