Криза на претовареното възприятие в първия проект за 2019 г. на Галерия 359

OFFNews 22 март 2019 в 13:18 1738 0

Зимната ваканция на Галерията за съвременно изкуство +359 приключи. Водонапорната кула в София отваря врати на 22 март от 19:00 часа за първата изложба „ХОТЕЛ“ на съвременния визуален артист Георги Георгиев-Jorrras. В последния си проект той се занимава с невидимите значения, стоящи зад повърхността на изображение, създадено на базата на субективен визуален концентрат от натрупвания на спомени, емоционални състояния и наблюдение на заобикалящия ни свят.

По време на дългогодишните си изследвания върху строежа на образа той превръща работата върху един визуален обект в ритуал, следвайки философията на Юнг за абстракцията като „форма на психична активност, чрез която съзнаваното съдържание се освобождава от свързаността му с несъществени елементи“.

„ХОТЕЛ“ е обектно обобщение на съвременната криза на възприемане на образа в претоварена информационна среда, в която има сериозна загуба на смисъл и дълбочина на посланията за сметка на начина, по който те се представят. Хотелът е неутрално пространство за временно пребиваване. Без да е детайл от конкретна лична история, той е хранилище на хиляди лични истории свързани с хората пребивавали там. Хотелът е музей на отпечатъците, които хората оставят във всекидневието си –материални следи от емоции, преживявания, лични ритуали, забравени вещи, миризми, случайно надраскани скици на невъзможни места. Дори след като хотелските стаи са готови за следващия обитател, един внимателен преглед ще открие знаци от чужда история. Колекцията от тези знаци сама по себе си представлява една глобална човешка история, разположена под привидно безупречната повърхност на искрящо бели чаршафи, колосани кърпи и чаши покрити с целофанени калъфи.

Заглавието „ХОТЕЛ“ провокира въпроса доколко се е променила същността на творческия процес, проведен в пълна изолация, в настояще на интензивно, но протичащо през различни технически средства общуване между хората. При подготовката на изложбите си Jorrras влиза в режим на живот, осигуряващ определен тип медитация върху съдържанието на всяка работа – тя води до решенията какви материали да използва, каква интервенция да приложи към тях, както и кога да сложи край на всеки работен цикъл.

Изложбата е част от постоянната тематична програма на галерията „ Форматиране на отсъствието“. Куратор на проекта е Ирина Баткова, артистичен директор на галерията. Целта на всяка изложбена практика според нея е да създаде поле за по-широка дискусия за съдържанието на съвременното изкуство днес. Според собственика на + 359 Владимир Илиев именно тази дискусия дава смисъл и на пазара на съвременното изкуство днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови