Куинта до Мочо: От гето до център на изкуството

OFFNews 14 август 2018 в 09:05 2286 0

Снимка Jessica Bateman

Куинта до Мочо е един от многото проекти за социални жилища в Лисабон. Сградите в гетото са построени евтино и бързо през 90-те години и жителите са откъснати от града заради липсата на обществен транспорт. Високата безработица и лошите условия за живот са част от проблемите, наред с високата престъпност.


През 2014 година общината създава проект за социализиране на квартала и кани шестима творци да изрисуват 94 стени на сгради в квартала. Целта е била да мястото да се превърне в атракция за туристите и така жителите да бъдат приобщени към столицата на Португалия. Какъв е резултатът показва репортаж на в. The Independent.


Събитието продължава 3 дни и въпреки че проектът вече не е активен, местните жители продължават да организират туристически обиколки.

„Кварталът се промени заради стичащите се туристи. Те идват да видят изкуството и научават повече за нас. Така си върнахме обратно нещо, което беше загубено в тази общност – самоуважение“, разказва Кали, местен жител с корени от Ангола.

Той обяснява, че обиколките са помогнали за намаляване на престъпността.

„Когато в престъплението участват имигранти, полицаите не искат да дойдат. Но когато са намесени външни лица, са тук за пет минути“, разказва Кали. Така присъствието на чужденците направило полицаите по-отзивчиви към сигналите.


Самите произведения са разнообразни. Варират от реалистични портрети до сюрреалистични картини. В квартала е направена и огромна скулптура на птици, изработена от изхвърлени автомобилни части, прикрепени към сграда.

Много от поизведенията са създадени съвместно с общността. Една от стените е изрисувана заедно с деца от местното училище. Друга е боядисана, за да изглежда като изхвърлена картонена кутия и представлява отношението на Европа към имигрантите.

Кали разказва, че следващата цел е да се привлекат различни предприемачи, за да развият туризма.

„Тук живеят четири различни африкански общности. Всички те имат свои традиции и заедно създаваме собствената си уникална култура. Надяваме се да продължим да се развиваме творчески“, добавя той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови