Културен юли: най-интересните събития, които ни очакват този месец

Предложения на редакцията на ОFFNews за интересни културни събития за месец юли

Невена Илиева 07 юли 2017 в 16:56 6372 0

Едно от най-интересните събитие този месец определено е джаз фестивалът А to JazZ

Юли месец носи със себе си отпускарско настроение и желание за забавления.

Вижте къде да се разнообразите от ежедневието този месец с най-интересните събития от културния календар:

А to Jazz

Започва днес в Южен парк 2. Няма какво да обясняваме - седем години подред т. нар. "кучешки парк" зад Park Cemter Sofia ще се превърне в огромна джаз сцена, на която в рамките на три дни ще излязат световни джаз сензации, сред които Dirty Loops, оркестър Mastretta, носителят на пет награди Грами Robert Glasper Experiment, а от българска страна ще видим Ангил Ковачев и много други. 

Шоуто започва от 18:00 часа, а програмата до 9 юли може да видите тук. 

Като всички хубави неща в живота, входът за фестивала е безплатен!

Още джаз

Още едно събитие привлече вниманието ни днес.

Младата изпълнителка Мира Кацарова ще представи проекта си The New Standards. В него тя ще представи песните Teardrop на Massive Attack, Use Somebody на Kings Of Leon, Imagine на Джон Ленън, Human Nature на Майкъл Джексън, Exit Music на Radiohead, Kiss me на Sixpence None The Richer, Ironic на Аланис Морисет, Big Yellow Taxi и Both Sides Now на Джони Мичъл, Love Is A Losing Game на Ейми Уайнхаус, Practical Arrangement на Стинг и I wish на Стиви Уондър в джаз вариант. 

Ще можете да я чуете в две дати - на 14 юли в прекрасната градина на клуб "Мишел" в Созопол и на 20 юли в Пловдив – Капана, на сцената на клуб „Ядрото“.

Фестивал високо в планината

Vola Open Air ще се проведе високо във Врачанския Балкан, където между 28 и 29 юли под връх Околчица ще видим международни и български музиканти.

Хедлайнери са дуото SpectraSoul, мултиинструменталистът, продуцент и DJ Swindle, българските банди Saturated Pixels и Clavexperience, хип-хоп дуото ЖЛЪЧ и ГЕНА, както и дузина от най-добрите български продуценти и диджеи в стиловете дръм енд бейс, дъбстеп, хип-хоп, трип хоп, джаз соул, фънк и брейкбийт.

Повече информация и билети ще намерите тук.

MTV Presents: Varna Beach

Това лято всички фенове на поп културата имат повод да празнуват. Най-известния световен музикален канал ще прави концерт в България. Мястото - Централен плаж, Варна. Датата - 15 юли. 

На сцената на МТV ще излязат Bebe Rexha, Steve Aoki, Tinie Tempah, Gorgon City, R3WIRE VARSKI и Поли Генова, както и още много изпълнители и танцьори. 

Повече информация за събитието и билети за него ще намерите на официалния уебсайт.

Любимите столични клубове

Утре любимият "Терминал 1" ще отвори вратите си за последно парти за сезона. Клубът ще затвори със сет на Feel, а повече информация за партито ще намерите на фейсбук страницата на събитието

На 16 юли в "Маймунарника" ще има интересно културно събитие, което няма да е нито концерт, нито парти. Любителите на изкуството ще могат да се зарадват с красива придобивка или пък просто да се разгледат красотите на Градинския базар на изкуствата, който ще се проведе от 11:00 до 21:00 часа.

На 20 юли отново в "Маймунарника" Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени ще забият в Борисовата градина. Повече за събитието и билети ще намерите във фейсбук.

Кино

Програмата на "Дом на киното" винаги е интересна, спор няма. Едни от любимите ни филми са "Белгийският крал" с участието на Нина Николина и "Пустиняци" - документален филм за съдбите в Северозападна България.

Този месец ще се проведе и Седмицата на италианското кино. Между 8 и 13 юли именно в Дома на киното и ще бъдат прожектирани творби с акцент върху област Пулия на една от страните с най-богато културно наследство. 

За мъниците и не само - кино в столичния зоопарк. През уикендите на юли сцената в Зоопарка ще се прожектират на голям екран избрани шедьоври на световноизвестни киномайстори, а 40% от приходите от продажбата на билети ще бъдат дарени в полза на Зоологическа градина София и нейните обитатели. 

Програма и повече информация за събитието ще намерите тук.

Книги

Едно събитие, свързано с изключително наболялата тема за бежанците и гражданската война в Сирия.

Книгата на Руслан Трад „Убийството на една революция” е интересна книга, която представя задълбочен анализ на събитията, довели до войната. Авторът е отдал шест години от живота си в изследвания и разговори с журналисти, офицери, бивши депутати, политически затворници, радикали и бунтовници - обикновени хора и такива, които са по етажите на властта, за да ни представи своя поглед върху Сирия.

Представянето на книгата е определено за 12 юли от 19:00 часа в литературен клуб "Перото", а със сигурност разговорът по темата ще бъде много интересен. 

Повече информация за събитието ще намерите тук.

Театър

Целият малък сезон на театрална работилница "Сфумато" си струва да бъде видян.

Една от най-интересните постановки е "Това не е Хамлет" по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други. 

Актьорската природа е изначално ненаситна. Алчна. В основата й е страстта, сценичният нагон, желанието да премеря сили, да се преборя с този голям образ, после със следващия, с този след него, и така нататък, и така нататък. Някъде беше казано, че един актьор трябва да изяде всичката храна на света, да изпие всичкото пиене, и да преспи с всички жени. Че той трябва да съществува в един стихиен контекст, постоянно бушуващ и никога неукротим.

В това представление се опитваме да отприщим тази стихия. Да проверим дали ние я водим нея, или тя нас. Да изследваме границите – както нашите собствени, така и на сцената, да видим докъде можем да обтегнем тънката нишка, която разделя истината от илюзията, да опитаме, по думите на Вонегът, „да се приближим максимално до пропастта на лудостта, без да паднем вътре”. Да стигнем колкото се може по-висока скорост на мислене, на прескачане от един образ в друг, ала не машинално, не повърхностно, ами колкото се може по-дълбинно, на едно лудешко препускане през най-големите текстове, тези, които винаги са ни провокирали, и накрая да успеем да слезем от тази „въртележка”, да се върнем към самите себе си. А ако не успеем – поне ще сме опитали.
Защото това НЕ Е Хамлет. Това са актьори. (Обратното на хора.)

Спектакълът може да бъде видян на 8 и 12 юли, а повече информация за "Това не е Хамлет" и билети може да намерите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови