Културната програма за председателството на ЕС ще ни струва 4 млн. лв.

ОFFNews 11 август 2017 в 16:57 3858 0

Снимка БГНЕС

Културната програма за председателството на Съвета на Европейския съюз ще ни струва 4 млн. лв.

Това заяви днес министърът на културата Боил Банов. 

Той добави, че специализирана комисия ще одобрява проектите, които ще кандидатстват. Срокът за кандидатстване е 45 дни, а до средата на октомври ще станат ясни културните събития, одобрени за председателството, заяви Банов по време на представяне на приоритетите на министерството в рамките на кабинета "Борисов 3".

Относно НДК Банов заяви, че ремонтът на сградата тече в срок и ще бъде завършен за приемането на високопоставените гости от Европа. След това пък ще се работи за обособяването на Двореца като конгресен център.

Банов се разграничи и от началното си намерение да покани обратно Мирослав Боршош за директор на НДК. След приемането на управлението на Двореца от Лиляна Павлова Банов заяви, че би викнал обратно Боршош на работа като директор. Сега обаче според него са му повдигнати твърде сериозни обвинения, които отнемат възможността той да оглави НДК.

Приоритетите

Ключов проект ще бъде опазването на културното наследство, заяви Банов. Министерството ще работи за финансовото обезпечаване и укрепване на Националния институт по опазване на културното наследство.

"Голямата ни цел е да върнем доверието в Института и в Министерството на културата“, уточни той, цитиран от "Фокус".

Фокусът на министерството ще се обърне и към обществените библиотеки и читалищата. Относно читалищата - ще се работи най-вече в посока на работещите хора там и качеството на проектите им. 

Промени ще има и в закона за киното, които според Банов ще дадат възможност за създаване на повече продукции.

"Много важни промени ще има и в „Сценични изкуства“, така че да се даде възможност за устойчивост и прогнозиране и догодина да имаме краен вариант на финансиране, който да даде удовлетворение, спокойствие и мащаб за развитие и дългосрочна визия", заяви той.

Министерството ще трябва да се справя и проблема на сградия си фонд, който не е в най-доброто си състояние, призна Банов: „Имаме големи проблеми, ще направим всичко възможно за осигуряване на повече средства и за подкрепа на всички театри, концертни зали и читалища, така че да ги привеждаме поетапно в адекватен вид на времето, в което живеем, и на изискванията на европейските стандарти“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови