Културните събития, с които изпращаме 2019-а и посрещаме 2020 година

OFFNews 30 декември 2019 в 15:21 3604 0

С богата културна програма изпращаме подобаващо старата и посрещаме новата година. Предлагаме ви няколко събития,  с които да направите празника си още по-пълноценен.

31 декември 

Много щедър на предложения е последният ден на 2019-а година:

Празничен Новогодишен концерт „Сцена под звездите“

На площад „Княз Александър I“ от 22:00 ч. до 00:30 ч. на 01.01.2020 г. ще се проведе традиционният празничен Новогодишен концерт „Сцена под звездите“. 20-то издание на празничната инициатива съвпада с отбелязването на 140 години от обявяването на София за столица на България и 60-годишнината на Българската национална телевизия.

Режисьор и сценарист на спектакъла е Борис Радев, а на сцената на открито ще излязат Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански от „Фондацията“, братя Аргирови, кубинската изпълнителка Долорес Естрада, хитовата поп певица от 90-те Тони, провокативните таланти от Expose Team и брас бенд „Виво Монтана“. Водещи ще бъдат Райна Налджиева и Мирослав Димитров от предаването „Туризъм.бг” на БНТ. Концертът ще бъде излъчван директно в програмата на БНТ1 от 22:00 ч.

Новогодишен концерт на Софийска опера и балет

Празничната програма ще зарадва своята публика с избрани заглавия от любими опери и балети на класическите композитори Чайковски, Моцарт, Маскани, Щраус и др. Солисти, хор, оркестър и балетен ансамбъл на Софийската опера.

Диригент - Павел Клиничев, Болшой театър; Режисьор - Вера Петрова; Художествен ръководител на балета - Сара-Нора Кръстева; Диригент на хор Виолета Димитрова.

Музикалният театър ще посрещне своите гости с най-обичаната оперета на Йохан Щраус - "Прилепът"от 17:00 часа.

Тази година се навършват 100 години от първата постановка в България на най-популярната оперета на Йохан Щраус – син – „Прилепът”. Тя е поставена за първи път у нас през 1919 година от „Свободен театър”. На сцената на Музикалния театър най-обичаната оперета на Краля на валса е играна за първи път през 1954 година. Тя е едно от най-поставяните класически оперетни заглавия на театъра. Най-новата сценична версия е девета поред на сцената на Музикалния театър.

Диригент – Юли Дамянов. Участват: Владимир Грудков, Илина Михайлова, Христо Сарафов, Денко Проданов, Стефан Петков, Добромир Момеков, Тодор Велков, Исидора Молес, Ралица Анкова, Георги Маноел Димитров, Александър Василев, Йоана Пекова, Иван Александров, Емил Митрополитски, Лъчезар Лазаров, Алексей Римша

Народен театър Иван Вазов ще зарадва почитателите на театъра с две постановки.

"Пътят на Афродита": Авторска идея и концепция - Бойка Велкова; Сценография: Венелин Шурелов и Мартин Пенев; Музикална картина: Теодосий Спасов; С участието на: Бойка Велкова. Начало 19:30ч.

"Хубава риба" от Марк Райлънс и Луис Дженкинс; Превод Златна Костова. Режисьор: Ивайло Христов; Сценография: Мира Каланова; Костюми: Марина Янева; Музика: Кирил Дончев;С учатието на: Елена Телбис, Марин Янев, Пламен Димов, Стефан Мавродиев, Стоян Алексиев. Начало 19.00.

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени 

Любимците на българската публика ще изпратят 2019-а и ще посрещнат 2020-а година в Sofia Live Club.

Врати: 22.00; Парти с DJ: 22.00; Начало: 23.45

Новогодишното парти „Маскарад“ – пространство „ДНК“ в Националния дворец на културата.

За вашето прекрасно настроение ще се погрижат кубинката Долорес, която ще донесе духа на гореща Куба в София, напомняйки ни за прекрасната Хавана, качествения ром и уникалните кубински пури, както и незабравимата Тони, която ще представи някои от най-големите си хитове и любими ваши песни. Начало 22:00ч.

1 януари 2020

Първият ден на новата година също предлага вълнуващи събития.

„Вдъхновени от зимата“ е темата на Празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година – 1 януари от 18:30 часа в зала 1 на НДК.

В програмата са включени произведения вдъхновени от зимата, като валсовете „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел и „Снежинки” от Жак Офенбах; Романс от „Виелицата” на Свиридов, „Ледената девойка” на Григ, бърза полка „Зимно настроение” от Йозеф Щраус и др.

Солисти на вечерта ще бъдат младите 28-годишни музиканти с успешна кариера на престижните концертни подиуми извън България – цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни „Цигански напеви” от Сарасате и виолончелистът Михаил Петров, който ще чуем с „Унгарска рапсодия” на Попер. Тези страстни творби заедно с музика от Глинка, Елгар, Сен-Санс, Карл Дженкинс и други, са в контраст на зимното настроение в новогодишната програма на Празничния концерт на 1 януари.

В първите часове на Новата година по традиция публиката ще се наслади на изпълненията на най-добрите музиканти от столичните оркестри в лицето на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент маестро Емил Табаков.

"Сурва" в Петрич

Новогодишните маскирания (т.нар. станчинарски игри) и русалийските игри са два народни календарни обичая, запазили живия български дух в населението от Петрич и района. Те са свързани с т.нар. „погани дни” (мръсни дни), които започват от Коледа (24 декември) и завършват на Йордановден (6 януари). В миналото тези обичаи са се изпълнявали в продължение на целия посочен период, а днес само на 1 януари (Васильовден), известен на местното население и под името Сурва. Станчинарските игри са традиционно и доста атрактивно събитие в гр. Петрич. На 01.01.2020 г. с начало 12.00 часа на сцена срещу сградата на Община Петрич групи станчинари (т.нар. кукери) със специални обреди ще прогонят злото и ще пожелават плодородна и успешна година, докато мъже пременени в народни носии ще играят русалийски игри.

Галерия „Сердика” представя „101 карикатури, 101 смешинки“. До 10 януари могат да се видят творби на известни имена в българската карикатура: Чавдар Николов, Ивайло Цветков, Йовчо Савов, Трайко Попов, Ириен Трендафилов, Цочо Пеев, Алла и Чавдар Георгиеви, Мая Чолакова, Милко Диков, Генчо Симеонов, Валентин Георгиев, Валери Александров, Никола Георгиев – Кайо, Любомир Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови