"Квадрат 500" пенсионира уреднички, спасили картини от разруха

ОFFNews 07 март 2017 в 15:14 8457 2

Двете уреднички на столичния музеен комплекс "Квадрат 500", които са показали щетите от климатичната авария в сградата на художника Недко Солаков, са внезапно пенсионирани. Преди дни художникът даде гласност на проблема с климатизацията на сградата, която заплаши някои от ценните платна на галерията от разруха.

Според директора на "Квадрат 500" Слава Иванова става въпрос за уронване престижа на културната институция.

Пост на Недко Солаков във фейсбук даде гласност на отстраняването на уредничките:

"Очевидно директорката на Квадрат 500 Слава Иванова си е отдъхнала, че вчера не пометох с нея студиото на "Денят започва с култура" и днес реши директно да отстрани двете служителки, които ми отвориха очите, за да видя част от безобразията й. Тя е чиновничка, подкрепяна от силата на деня. Значи ли това, че силата на деня иска аз да се опълча и срещу нея?", написа той.

В края на миналия месец художникът алармира чрез пост в социалните медии, че в "Квадрат 500" картините са изправени пред заплаха от разруха. 

Причината - климатичната система на най-известната галерия не работи правилно и не дава нужните условия за съхранение на ценните, някои и вековни, платна. Заради студената зима и амплитудите старата климатична система е аварирала.

"Едва снощи разбрах и видях с очите си трагедията в Квадрат 500 - естествено продължение на несанкционираното пипане с голи височайши ръце (макар и с благоговение). За да не се доунищожат малкото ни съкровища на изобразителното изкуство, след излагането им на катастрофалното (и престъпно) неконтролирано въздействие на драстични температурни разлики, някой отговорен трябва да вземе незабавни мерки за спасителна реставрация. Те продължават да стоят в залите си. От много седмици. В буквалния смисъл на думата - сърцето ме боли", пише Солаков.

Той публикува и снимка, от която се вижда, че част от картините са облепени със специална хартия, чиято цел е да запази произведенията на изкуството от неподходящите климатични условия. 

Снимка: Недко Солаков

Някои от засегнатите произведения са особено ценни. Сред тях са картини от 15-16 в., част от фонда за чуждестранно изкуство. 

Преди дни директорът на "Квадрат 500" Слава Иванова обясни пред БНТ, че тръбната част на климатичната система на сградата на бившата Галерия за чуждестранно изкуство, където е станала аварията, е от 1985-а година. В другата част на галерията обаче климатичната система била изрядна. Картините, поставени на дървена основа, имат нужда от постоянна поддръжка на влагата в помещението. Тя спомена, че има 4 картини, които са били изложени, с проблеми и с недовършена реставрация още от отварянето на музея. "Това е сложен процес и понякога много продължителен", обясни тя. В момента някои от повредените картини са в процес на реставрация.

Още от отварянето си "Квадрат 500" страда от различни проблеми, а новините около него не винаги радваха любителите на изкуството.  

Ремонтираният и подготвян в продължение на повече от 15 г. (през последните 4 години активно) и с цената на над 27 милиона лв. досега проект всъщност отвори врати с редица недовършени неща. Тогава стана ясно, че ще са нужни още 16 млн. лв. за довършване на останалата част от сградата. 

Точно преди година мазилката в две от залите на чисто новата Национална галерия "Квадрат 500" падна от тавана - 9 месеца, след като бе тържествено открит от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, експремиера Бойко Борисов и и редица други министри, посланици, творци и официални лица.

След инцидента директорката на "Квадрата"-а Слава Иванова заяви пред медиите, че причината за случилото се е повреда в една от регулиращите атмосферата в сградата инсталации, което довело до подкожушване на тавана и отронване на парчета от мазилката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови