Лъжлива изложба представя Сирак Скитник с картина от Кама Сутра

OFFNews 14 юни 2019 в 13:01 13294 0

Снимка от откриването на изложбата, на която се вижда картината, която уж е на Сирак Скитник.

Скандалът в изкуството с изложбата "Модернизъм и Авангард. Българската перпектива" достига нови висини, след като беше разкрито, че една от картините в нея, представена като творба на известния български творец Сирак Скитник - всъщност е рисунка от корицата на британско издание на Кама Сутра от 2012 г. на "Penguin Books", дело на художничката Малика Фавър.

За нелепата лъжа съобщи заместник председателят на Съюза на българските художници във Фейсбук Антон Стайков.

Изложбата в галерия "Структура" представя над 100 творби, собственост на печално известния с ужасяващото туристическо лого на България за 1,4 милиона лева бизнесмен и рекламист Николай Неделчев. В нея се твърди, че са показани картини на редица известни български артисти от времето на модернизма - Жорж Папазов, Николай Дюлгеров, Иван и Николай Абрашеви, Кирил Кръстев, Борис Елисеев, Сирак Скитник, Николай Райнов и др.

Преди няколко дни обаче изкуствоведите доцент Ружа Маринска и Пламен Петров биха тревога, че картините не само че не са особено добри произведения на авторите си, ами нещо повече - голяма част от тях са напълно фалшиви. Нещо, което става пределно ясно от рисунката на Кама Сутра, която е представена като дело на Сирак Скитник.

Вероятността британската артистка да е копирала от нашия творец е малка, с оглед на това, че се твърди, че картината му досега не е показвана публично, потвърждават и от "Клуб Z".

Нещо повече, директорката на галерия "Структура" и водещ организатор на изложбата (както и основополагащ член на Института за съвременно изкуство) Мария Василева настояваше картините от частната колекция на Неделчев да бъдат показвани в националните ни галерии. Факт, който говори или за тоталното ѝ непознаване на изкуството, или за това, че е знаела, че са фалшиви, но въпреки това настоява за подобно действие.



Картината на Сирак Скитник, показана в галерия "Структура".

Илюстрацията за изданието на Кама Сутра от 2012 г. на "Penguin Books".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови