Литературата като история на съвременността: Среща с писателите Елена Алексиева и Чавдар Ценов

Събитието се провежда в рамките на Софийския международен литературен фестивал

ОFFNews 12 декември 2019 в 07:36 2727 0

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал се очертава като най-мащабното издание до момента с най-интензивна програма, която включва над 100 участници и близо 50 събития. Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии.

На 12 декември от 18.00 до 19.00 ч. в Мраморно фоайе, НДК, ет.2, ще се проведе разговорът с писателите с Елена Алексиева и Чавдар Ценов. Темата на събитието е "Литературата като история на съвременността", а модератор е Марин Бодаков. 

Елена Алексиева е родена през 1975 г. в София. Има магистърска степен по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство и докторска по литература. Автор е на 11 книги с поезия и проза, сред които сборниците с разкази Читателска група 31, Кой и Синдикатът на домашните любимци, и романите Рицарят, дяволът, смъртта, Нобелистът и др. Нейни работи са публикувани в множество периодични издания и антологии на английски, френски, полски, испански и други езици. Сборникът ѝ с разкази Кой е издаден на испански, последван от романите Рицарят, дяволът, смъртта на сърбохърватски и Нобелистът на френски през 2015 г. Занимава се и с драматургия, като през 2014 г. излиза сборникът ѝ с пиеси Ангелски огън, а през 2015 и монодрамите ѝ под заглавие Жертви на любовта. Нейни пиеси могат да се видят на сцените на Народен театър „Иван Вазов”, Театър 199, Театър „София” и Пловдивския драматичен театър „Н.О. Масалитинов”. Носител е на наградите „Хеликон”, „Аскеер” и „Икар” за съвременна българска драматургия, както и на наградата на Обществото на независимите театрални критици в България. Елена Алексиева живее в София, където работи като преводач на свободна практика и писател.

Чавдар Ценов е автор на книгата „Удавената риба“, наречена съчинение, на сборниците с разкази „Черно под ноктите“, „Щраусовете на Валс“ и „Другата врата“, на романите „Кучета под индиго“ и „Накъде тече реката“, както и на сборника с малки новели „Отклонения наесен“. Книгите му са номинирани за много награди: Роман на годината, „Елиас Канети“, „Перото“, „Хеликон“. Два пъти е награждаван с Националната литературна награда „Христо Г. Данов“, получавал е Годишната награда на „Портал Култура“, наградата на „Литературен форум“, а през май 2019 г. проф. Светлозар Игов му присъжда „Дъбът на Пенчо“ за неговата проза.

Марин Бодаков (1971, Велико Търново) е автор на осем поетични книги, главен асистент в катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване" в СУ „Св. Климент Охридски“, където преподава публицистика и художествена критика, и редактор литература на вестник „К“, продължител на традициите на вестник „Култура“. Сътрудник и участник в Софийски международен литературен фестивал от първото му издание до днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!