МВР забрани рока, бил опасен за ромите

Николаос Цитиридис 19 септември 2017 в 12:44 41614 7

МВР се опита да забрани рок фестивала в с. Секулово, а като причина изтъкна възможно най-абсурдната - музиката щяла да настърви местните роми и да причини масови безредици.

Ако това ви звучи като неновина, то забраната от районното управление в селото я има черно на бяло. Тя гласи:

По-голямата част от жителите на с. Секулово са от ромски произход. Това фактическо положение, както и предвидения нетрадиционен за културата на ромския етнос вид музикални изпълнения, създават предпоставки за извършване провокационни действия на етническа основа, които е възможно за прерастнат в масови нарушения на обществения ред.

Свързахме се с един от организаторите на "Енигма рок" - секретарят на местното читалище "Христо Ботев -1941". Въпреки указанието на МВР, фестивал в селото е имало и по думите на Божидар Христов - той е бил много успешен, а ромите са били едни от много, които са се забавлявали под звуците на рока. 

"Събитието се проведе с огромен успех, без етническо напрежение, а всички бяха много щастливи, че в селото има такова събитие. За ромите това е откриване на една нова врата", сподели пред OFFNews Христов.

На "Енигма рок" в с. Секулово са свирили предимно български банди като SEVI, Mirror, Sanitarium, Pizza и други. От сцената на местния стадион е звучал блус, пънк, рок и траш, който за МВР е опасен за ромите.

Въпреки забраната на МВР, разрешение от голямата община Дулово има и това дава път на феста да се проведе. Проблемът, според Христов, идва от кмета на селото. Именно Хакъ Ибрям подал сигнал до местното РУ за фестивала.

Попитахме Божидар Христов как и защо са решили да правят рок фест в малкото силистренско село. "Първото и най-главно бе любовта към музиката на мен и председателя на читалището. А и не виждам пречка тук да се прави такова събитие. В Каварна ромското население също е преобладаващо, а знаете за успеха на рок фестивала там."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

4

torbalancho

19.09 2017 в 21:33

Ха, сега кой дели хората на роми и българи, щом българите могат да слушат рок значи и ромите могат щом ромите могат да слушат азис значи и българите могат!

8000

2

Vincent Damon Furnier

19.09 2017 в 14:35

Аха, а цигански сватби по една седмица може... Щото българския етнос е свикнал.

29585

1

Izalina

19.09 2017 в 13:45

Правилно. Само Хайдн, Вивалди и Шопен слушат по принцип ромите в Секулово благодарение на "полицай във всяко село". По-щадящи са за тях.


Честно ли четем чак такъв кретенизъм?