Мартеницата влезе в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство на човечеството

ОFFNews 07 декември 2017 в 13:14 4365 1

Мартеницата влезе в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Номинацията на традицията на 1 март бе съвместна на България, Румъния, Молдова и Македония.

По време на заседанието на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което се провежда в Република Корея, бяха вписани още няколко световни традиции в списъка на нематериалното културно наследство. 

Мюсюлманският празник Хъдърлез вече официално е под закрилата на организацията. Това е празник в мюсюлманиските общности, който съвпада с християнския Гергьовден (6 май) и отбелязва началото на пролетта. 

Най-забележителната част от празника е специален обреден танц, изпълняван от жени. Моми са облечени като конници, някои от тях са с почернени лица. 

Интересен е фактът, че обредното облекло на жените в близкото минало не се е различавало от българската народна носия.

Всяко семейство събира 41 вида листа (може и цветове) от 41 различни растения, от които едното трябва задължително да бъде мащерка. След това листата се измиват и се варят, но в съда който се извършва термичната обработка трябва да се поставят яйца, а броят им е колкото броят на членовете от семейството. След като се изкъпе, всеки член от семейството се полива с вода от листата, а после се изяждат и яйцата. 

Вечерта се пали висок огън, който трябва да се прескочи от всички.

Карнавалът на Базел е най-големият карнавал в Швейцария и се провежда ежегодно между февруари и март в Базел. Той е посочен като един от първите петдесет местни празника в Европа.

Започва в 4 сутринта, трае 72 часа, приключвайки отново в малките часове на нощта. Дните по време на празненството често са наричани "най-красивите дни" заради костюмите на участниците. 

Приблизително 18 000 души се обличат цветни костюми и маски. Участниците са напълно прикрити по време на празника и се счита за грубо нарушаване на протокола да се покажат без маски, освен при официалните почивки. Костюмите и маските обикновено представляват известни хора, включително политици или дори комични герои или животни. По-традиционните маски припомнят наполеоновите войници и Арлекин.

Нисма - традиционното ястие на Република Малави, също бе включено в списъка на ЮНЕСКО. То представлява тъста каша от смляна царевица и се поднася със странични ястия - месни или зеленчукови. Царевицата се смила със специален уред, подобен на голямо хаванче. 

Сред новите попълнения в списъка е и един от най-големите религиозни фестивали в Индия - Кумбх Мела. Той се провежда ротационно на четири места в Индия - все на реки, които се смятат за свещени. Главното място, разбира се, е река Ганг. На всяко едно от местата фестивалът се провежда веднъж на 12 години.

Сред новите попълнения в списъка на ЮНЕСКО са забележителни народни танци, конни игри и традиции в производството на продукти. Може да видите всички тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови