Мечтата - непроявеният негатив на реалността

OFFNews 18 юни 2020 в 17:14 2423 0

Мечтаете ли силно за нещо и какво сте готови да направите, за да го постигнете? Един от възможните отговори, който поражда нови въпроси, може да откриете в моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ на Габровския драматичен театър. Премиерата му ще се състои на 25 юни 2020 г., четвъртък, от 19.00 часа на голямата сцена на театъра. Моноспектакълът е втората, съвсем нова постановка на ДТ „Рачо Стоянов“ за този месец.

Режисьор на представлението е Ана Батева, която е и преводач на текста на провокативната, съвременна авторка Ярослава Пулинович. Според независимото руско списание „The Moscow Times“ пиесата влиза в десетката на най-добрите руски пиеси от началото на ХХI век. „Мечтата на Наташа“ е ярък пример за т. нар. движение „нова драма“ в руския театър. Драматургичната традиция на ХХ век не познава такова писане и то не е поставяно досега на сцена. Ярослава Пулинович е измежду младите гласове, които говорят за живота, опита и търсенията на новото поколение.

В ролята на Наташа ще видим младата актриса Поля Йорданова. Постановката е съвместна продукция между ДТ „Рачо Стоянов“ и SPAM studios. Автор на музиката е Стефан Здравески, а фотограф на моноспектакъла е Беатрис Бочева.

Представлението „Мечтата на Наташа“ е пряма и откровена дискусия по актуални социални въпроси, която чрез театрални похвати въвлича публиката в търсенето на отговори. Тук няма да видите готови решения, а смел и амбициозен експеримент как и къде да ги търсите. Да намериш единствения верен път между потопа от противоречиви влияния, да хвърлиш усилия да се впишеш в нова общност, когато тази, която ти е обещана неочаквано и жестоко изчезне, да не спираш да копнееш за любов, която непрекъснато ти се изплъзва от ръцете – този наратив отеква и ще превземе съзнанието на зрителите.

Публиката познава „Мечтата на Наташа“ като постановка на режисьора Ованес Торосян, с участието на актьорите София Рухова, Милена Ерменкова, Ася Димитрова и Александър Томов. За първи път ще има възможност да гледа пиесата, реализирана като моноспектакъл от Габровския драматичен театър. В него младата актриса Поля Йорданова разкрива големия си потенциал в изграждането на многопластови и противоречиви образи. Тя дебютира през януари 2020 г. в спектакъла „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев като щатна актриса от габровската трупа. Поля започва своя актьорски път през 2014 г. в класа по актьорско майсторство на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Играла е два сезона в Сатиричния театър в мюзикъла „Шумът на върбите“ (2014-2016 г.). През 2019 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. Участвала е в дипломните спектакли „Черна дупка“, 2019 г., реж. проф. Иван Добчев, по текста на Горан Стефановски, в ролята на Светле и „Процесът“ по Франц Кафка, 2019 г., реж. проф. Иван Добчев, в ролята на Госпожица Монтаг.

Любопитна за зрителите може да бъде връзката между творческия екип на „Мечтата на Наташа“ и авторката на пиесата Ярослава Пулинович. Тандемът между режисьорката Ана Батева и композитора Стефан Здравески е познат на зрителите от постановката им „Кокошка“ по произведения на А. П. Чехов и Николай Коляда, която е съвместна продукция между ТР „Сфумато“ и SPAM studios. Младата руска авторка Ярослава Пулинович е завършила драматургия в класа на Николай Коляда в Екатеринбургския държавния театрален институт в Екатеринбург, Русия.

Билети за премиерата на 25 юни могат да се закупят онлайн тук и от касата на габровския театър. Постановката е подходяща за публика на възраст над 16 години.

Зрителите, които са закупили билети за събития и спектакли на ДТ „Рачо Стоянов“ преди да бъде обявено извънредното положение, могат да ги презаверят за предстоящите премиери на театъра: „Руски вечери с револвери“ на 21 юни и „Мечтата на Наташа“ на 25 юни, както и за събитието „Първа репетиция с публика“ на 28 юни. Другата възможност е да ги ползват чрез презаверяване за представления на театъра до края на 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови