''Мечти за бъдещето'' на българска художничка опаковаха емблематична сграда във Виена (снимки)

Василена Иванова 26 юни 2019 в 21:14 4884 0

Снимка Romy Schrammel - Vienna Insurance Group

Днес официално беше открито „Мечти за бъдещето“ -  произведението на българската художничка Даниела Костова, с което е опакована известната сграда във Виена „Рингтурм“, седалище на концерна Vienna Insurance Group (Виена Иншурънс Груп).

Ние сме толкова големи, колкото са големи мечтите ни, изтъкна Даниела Костова по време на официалната церемония.

Тя определи опаковането на "Рингтурм" като една малка бебешка стъпка към бъдещето. 

За проекта Костова обясни, че той преплита няколко истории – тази на сградата, личната й история на майка-художник, както и тази на Гагарин и космоса.

„Благодаря на Филип Батка, Владия Михайлова и дъщеря ми, без чиято помощ нямаше да успея“, допълни художничката.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, Александър Шаленберг, министър на външните работи и културата на Австрия, както и д-р Гюнтер Гайер, председател на управителния съвет австрийския застраховател Винер Щетише Ферзихерунгсферайн.

„Рингтурм е сграда, която символизира подема на Виена и новото начало. Днес това е място за срещи и трансграничен диалог. Тази година съзнателно избрахме творец от източноевропейска страна, като искаме да насочим обществото към държавите от Източна Европа и тяхната култура. Даниела Костова идеално се вписва в забележителната поредица от художници, опаковали сградата“, каза по време на откриването д-р Гюнтер Гайер.

Той допълни, че връзката на България и Австрия е много силна: „Проектът е символ на свободата и бъдещето, които са основна тема. В партера на сградата показваме изложба на българския архитект Стефка Георгиева, като искаме още повече да запознаем публиката с българската култура“.

Александър Шаленберг отбеляза, че опаковането на Рингтурм е значително културно събитие във Виена:

„Всяка година се питаме какво предстои и фактът, че има чуждестранни художници говори много. Когато човек минава покрай сградата, това го кара да се усмихва. Радвам се, че Даниела Костова представя България и че се разработват изключително важни обществени теми, които извират от най-новите събития и ни подтикват към размисъл“, посочи министърът.

„Горди сме от работата на Даниела и от факта, че връзката между Австрия и България е толкова силна“, подчерта от своя страна заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

По думите й връзките в културата са неограничени: „Така, както малкото дете от фасадата открива и проучва света, така и ние трябва да бъдем любопитни към предизвикателствата на времето, в което живеем и да не спираме да чертаем пътища за по-добро бъдеще – за нас и децата ни“.

Произведението е с големина 4000 квадратни метра, има общо 30 щамповани мрежести ленти с ширина около три метра и дължина до 63 метра.

Българката бе избрана за дванайсетото опаковане на историческата сграда на Донауканал във Виена.

От страната на фасадата, обърната към канала на Дунава, ни гледа малко дете с будни очи - позирала е дъщеричката на авторката. Детето е в скафандър. На шлема му е кацнал бял гълъб с разперени крила. Птицата, която може да се види върху много емблеми на космонавтиката, символизира мечтата на човека да лети и се свързва най-вече с Юрий Гагарин, както и с Пикасо.

От другата страна на сградата се вижда играчката на момиченцето - въртележка с летящи небесни тела, която показва планетата Земя, погледната отдалече. От тази перспектива бъдещият свят на нашите деца  изглежда изключително крехък.

Инсталацията ще остане до края на октомври. Рингтурм е първата висока офис сграда във Виена и е открита през 1955 година. Тя е построена на мястото на разрушено от бомбардировки здание и до днес се възприема от виенчани като символ на възстановяването на Виена след Втората световна война. Рингтурм се опакова от 2006 година.

Ето и кои са изминалите проекти:

2019 г.- Даниела Костова  - „Мечти за бъдещето“  - България
2018 г. - Готфрид Хелнвайн - „Видях това“ - Австрия
2017 г. - Михаел Милунович - „Далновидност“  -     Сърбия
2016 г. - Иван Екснер  -  „Безгрижен“   -  Чехия
2015 г.  - Таня Деман - „Летни радости“ -   Хърватия
2014 г.  - Арнулф Райнер -  „Воалът на Агнес“  -  Австрия
2013 г. - Дорота Садовска -  „Привързаност“  -  Словакия
2012 г. -  Ласло Фехер - „Общество“   -  Унгария
2011 г.   - Ксения Хаузнер - „Семейно чувство“ -  Австрия
2008 г. - Хуберт Шмаликс- „Кула в цветове“  -  Австрия
2007 г.  -Роберт Хамерщил -  „Кулата на живота“  -     Австрия
2006 г.   - Кристиан Лудвиг Атерзее - „Дон Жуан“   -    Австрия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови