Младият руски цигулар Никита Борисоглебски с концерт у нас

ОFFNews 20 март 2018 в 15:26 2561 0

Един от най-ярките съвременни млади музиканти - руският цигулар Никита Борисоглебски, ще свири за първи път у нас в петък, 23 март, от 19:30 ч. в зала „България" със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин.

Борисоглебски дебютира, когато е едва 10-годишен с Ростовския симфоничен оркестър. На 14 години вече е студент в Московската консерватория „П. И. Чайковски". Лауреат е на престижни международни конкурси, сред които „Кралица Елисавета" (Брюксел) и „Сибелиус" (Хелзинки). Носител е на II премия и пет специални награди от конкурса „П. И. Чайковски", Гран-При от „Monte Carlo Violin Masters" (Монако) и „Ф. Крайслер" (Виена). Получава медал „Сибелиус" за най-добро изпълнение на Концерта Сибелиус и почетна награда „Virtuoso". През 2009 получава звание „Цигулар на годината". Гастролите му се простират от Канада до Япония, от Бразилия до Китай, от Шотландия до Нова Зеландия.

Със Симфоничния оркестър на БНР Никита Борисоглебски ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №2 от Прокофиев. Маестро Кадин и Радиосимфониците ще изпълнят още две творби на съвременниците на Прокофиев – „Арагонска хота" на Сен-Санс и Симфония №1 на Сибелиус.

„Ако за Прокофиев Сен Санс е кумир на отминаващата епоха, то Сибелиус е напълно реален конкурент", разказва маестро Кадин и допълва: „Трудно могат да се намерят двама толкова различни един от друг композитори, колкото Прокофиев и Сибелиус. Но общото при тях е повече, отколкото може да се предположи. В юношеските си години и двамата са ярки, индивидуални личности. И при двамата има ясно изразени национални мотиви. И двамата са признати приживе за класици и имат множество последователи и имитатори. Още приживе Сибелиус става най-известният финландец в света и остава такъв до сега. В един период Прокофиев също е своеобразен символ на страната си, защото съветската власт му е благодарна за завръщането му в СССР, награждава го с най-високи отличия и му дава възможност да работи с най-добрите изпълнители. Прокофиев се завръща в СССР със съпругата си Лина, испанска оперна певица, с която в началото има щастлив брак и това намира голямо отражение в музиката му. Най-ярко това личи във Втория цигулков концерт, негласно посветен на жена му. В този концерт, както в никое друго произведение на Прокофиев, се усеща испанския колорит," разказва маестро Кадин за концерта, който Радиосимфониците подготвят. За тази своя зряла творба самият Прокофиев казва: „Концертът отразява моето номадско композиране. Той е писан в няколко различни страни: главната тема на първата част е писана в Париж, първа тема на втора част – във Воронеж, оркестрацията е завършена в Баку, а премиерата се състоя в Мадрид." Този концерт Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни с изключителния цигулар Никита Борисоглебски под диригентството на Марк Кадин на 23 март, петък, от 19.30 ч. в зала „България".

Билети за концерта ще откриете в рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" 4), на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн на ticketsbg.com

Входът е свободен за ученици от НМУ „Л. Пипков" и студенти от НМА „Проф. П. Владигеров", специалност „Музика" към СУ и департамент „Музика" към НБУ срещу ученическа или студентска карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови